Od 1 listopada ważne zmiany dla hodowców trzody chlewnej
Do 31 października 2021 roku wszyscy producenci trzody chlewnej chcący przemieszczać swoje zwierzęta poza strefy objęte ASF, są zobowiązani do spełnienia nowych warunków bioasekuracji. Co więcej, od 1 listopada 2021 roku rolnicy będą musieli posiadać tzw. Plan Bezpieczeństwa Biologicznego.
Zasady bioasekuracji obowiązują gospodarstwa, które zatrudniają minimum jedną osobę z zewnątrz.
Zmiany dla hodowców trzody chlewnej od 1 listopada 2021 roku
Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej przypomniał o nowych zasadach bioasekuracji, które mają być wprowadzone w gospodarstwach specjalizujących się w produkcji wieprzowiny do 31 października 2021 roku.
Nowe zasady bioasekuracji obowiązują tych rolników, którzy chcą transportować swoje zwierzęta poza strefy afrykańskiego pomoru świń. Warto jednak podkreślić, że tego typu gospodarstwa winny zatrudniać minimum jedną osobę z zewnątrz przy pracy ze zwierzętami.
O jakich nowych zasadach bioasekuracji mowa? Najnowsze przepisy przewidują zbudowanie specjalnego ogrodzenia chroniącego pomieszczenia, w których znajdują się świnie. Takie samo ogrodzenie musi powstać również wokół budynków, w których przechowuje się ściółkę i paszę.
Plan Bezpieczeństwa Biologicznego
Kolejne zasady bioasekuracji nie są jedynymi nowościami, które tej jesieni czekają rolników specjalizujących się w produkcji wieprzowiny.
Od 1 listopada 2021 roku rolnicy będą musieli dysponować Planem Bezpieczeństwa Biologicznego (PBB). Jest to dokument, który zawiera informacje umożliwiające monitorowanie i ograniczanie ryzyka rozprzestrzenienia danej choroby na stado zwierząt.
Plan Bezpieczeństwa Biologicznego ma być przygotowany przez rolników w taki sposób, by zawarte w nim informacje były czytelne zarówno dla osób pracujących w gospodarstwie, jak i służb weterynaryjnych.
Poniżej prezentujemy najnowszą mapę rozprzestrzenienia afrykańskiego pomoru świń i poszczególne strefy objęte ograniczeniami z dnia 8 października 2021 roku, gdzie zaznaczono:
obszar objęty ograniczeniami III (kolor czerwony na mapie),
obszar objęty ograniczeniami II (kolor różowy na mapie),
obszar objęty ograniczeniami I (kolor niebieski na mapie).
Artykuły polecane przez redakcję Rolnik Info:
Polskie bezpieczeństwo żywnościowe a zmiany klimatu. Rolnictwo czekają ważne zmiany
Główny Inspektorat Weterynarii potwierdził kolejne cztery przypadki wścieklizny w Polsce
Jeżeli chcesz podzielić się informacjami dotyczącymi zdarzenia, które związane są z rolnictwem lub Twoim gospodarstwem, koniecznie napisz do nas na adres [email protected]
Źródło: bip.wetgiw.gov.pl, wrp.pl