wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
Obserwuj nas na:
RolnikInfo.pl > Wiadomości > Pilny alert do konsumentów. Groźna bakteria w popularnych produktach spożywczych
Angelika Czarnecka
Angelika Czarnecka 29.09.2025 17:20

Pilny alert do konsumentów. Groźna bakteria w popularnych produktach spożywczych

zakupy
Fot. SDI Productions/Getty Images/CanvaPro

Instytucje z zakresu zdrowia regularnie publikują ostrzeżenia i wycofują z obrotu partie produktów spożywczych, które mogą być groźne dla zdrowia. Teraz w badanych próbkach wykryto niebezpieczne bakterie. Spożycie skażonej żywności wiąże się z ryzykiem poważnego zatrucia pokarmowego.

Skażone produkty spożywcze. Jakie są objawy zatrucia?

Zakażenie Salmonellą to jedno z najczęstszych zatruć pokarmowych. Bakterie te, niewyczuwalne w smaku czy zapachu, mogą prowadzić do groźnych dolegliwości. Objawy pojawiają się zwykle od kilku godzin do kilku dni po spożyciu skażonego produktu i najczęściej są to gwałtowne bóle brzucha, ostra biegunka, nudności, wymioty oraz gorączka

Choć u większości osób objawy ustępują samoistnie, to dla dzieci, seniorów i pacjentów z chorobami przewlekłymi zakażenie może być niebezpieczne. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Innym równie często występującym w społeczeństwie zatruciem jest zakażenie bakterią E. coli. Objawy są bardzo podobne, do tych które powoduje Salmonella.

Lekarz wizyta, NFZ odda za prywatną wizytę
Fot. studioroman/CanvaPro

Co zrobić ze skażonym produktem?

Jeśli posiadamy w domu produkt objęty np. ostrzeżeniem GIS, pod żadnym pozorem nie wolno go spożywać. Chociaż wysoka temperatura niszczy bakterie, ryzyko zatrucia wciąż istnieje, na przykład poprzez przeniesienie drobnoustrojów na inne powierzchnie. 

Skażony produkt należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym został zakupiony. Konsument ma prawo do zwrotu pieniędzy za towar niebezpieczny dla zdrowia.

Należy pamiętać, że data przydatności do spożycia oznaczona jako „należy spożyć do” jest terminem nieprzekraczalnym.

Ostrzeżenie sanitarne w tym kraju. Nie spożywaj tych warzyw i przypraw

Ostrzeżenia Głównego Inspektoratu Sanitarnego czy innych instytucji związanych ze zdrowiem często dotyczą bardzo szerokiej gamy produktów. W przeszłości ze sklepów znikały między innymi partie suszonych ziół i przypraw, w których wykrywano pałeczki Salmonelli. 

Zdarzały się również przypadki wycofywania gotowych dań, takich jak produkty garmażeryjne, z powodu obecności bakterii Listeria monocytogenes. Innym powodem usunięcia towaru z półek bywa ryzyko zanieczyszczenia fizycznego, na przykład w sytuacji, gdy w partii pasty warzywnej znaleziono fragmenty metalu. Pokazuje to, jak ważne jest śledzenie bieżących komunikatów, aby unikać potencjalnych zagrożeń.

Z kolei w najnowszym ostrzeżeniu dot. skażonej żywności mowa o bakteriach E. coli, które produkują toksyczne substancje typu Shiga. Wykryto je w produktach sprzedawanych w supermarketach w Niemczech. Mowa o: “Bio kiełkach brokuła” oraz “Mieszanki kiełków Bio Detox (80 g).

Wycofano też suszoną bazylię “Ostmann Basilikum gerebelt 25 g” firmy Ostmann Gewürze GmbH z Dissen, partii oznaczonej numerem 502085 z datą ważności do końca czerwca 2028 r. 

RolnikInfo.pl
Obserwuj nas na: