wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
Obserwuj nas na:
RolnikInfo.pl > Mięso

Mięso

Mięso – czym jest? Podstawowe informacje

Mięso to zbiorcza nazwa dla wszystkich elementów ciała zwierząt, które docelowo mają trafić na stół człowieka z przeznaczeniem do spożycia. Określenie to jest adekwatne zarówno dla zwierząt hodowlanych, jak i zwierzyny łownej. Dotyczy przy tym nie tylko surowców pozyskiwanych ze ssaków czy ptaków, ale także pozostałych gromad zwierząt, również tych bardziej egzotycznych.

W mowie potocznej słowo „mięso” jest dość ogólnym określnikiem, wobec czego współczesny handel precyzuje nie tylko zwierzę z którego mięso zostało pozyskane, ale także konkretną część ciała zwierzęcia (na przykład „skrzydełko kurczaka” czy „karkówka wieprzowa”). Jest to istotne nie tylko ze względów informacyjnych, ale także z uwagi na zastosowanie mięsa w gastronomii, które jest niezwykle bogate i pozwala na przyrządzenie różnorodnych potraw z najrozmaitszych rodzajów mięs.

Mięso jest przy tym kluczowym dla człowieka składnikiem diety. Obfituje nie tylko w białko, ale też szereg witamin i mikroelementów, takich jak żelazo, cynk, fosfor i magnez. 

Czy ryba to mięso?

Choć rozmaite aspekty kulturowe każą nam widzieć ryby jako rodzaj pokarmu odseparowany od mięsa pozostałych zwierząt, to jednak z biologicznego punktu widzenia ryba to też mięso. 

Niemniej, widoczne są wyraźne różnice pomiędzy mięsem z ryby, a mięsem ptaka czy ssaka. Przede wszystkim, rybie mięso jest dużo łatwiej przyswajalne przez człowieka i lepiej się trawi – ma także bardziej kruchą, delikatną konsystencję. Zawiera przy tym znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Co więcej, spożycie ryby w formie surowej jest dużo bezpieczniejsze dla człowieka aniżeli konsumpcja surowego mięsa świni czy kurczaka.

Jakie rodzaje mięsa wyróżniamy?

Rodzaje mięsa można kategoryzować przez pryzmat dwóch kategorii – z jednej strony wyróżniamy poszczególne elementy handlowe danego zwierzęcia, na przykład szynkę i karkówkę w przypadku świni, skrzydełko i udko w przypadku kurczaka, czy antrykot w przypadku wołowiny.

W bardziej ogólnym rozumieniu rodzajów mięsa w pierwszej kolejności powinniśmy podzielić je na zwierzęta hodowlane (np.: kury, świnie, krowy) i zwierzęta łowne (np.: dziki, jelenie, sarny). W obu przypadkach możemy mówić o różnych gromadach zwierząt, gdzie w Polsce zdecydowanie dominować będą ssaki, ryby i ptaki, jednak w zależności od miejsca na świecie mogą to być również gady, płazy, owady, pajęczaki czy owoce morza.

Hodowla zwierząt na mięso w Polsce i na świecie

W Polsce hoduje się na mięso przede wszystkim dwa rodzaje zwierząt – świnie, z których pozyskiwana jest wieprzowina (zajmujemy w tej kategorii trzecie miejsce w Europie, ustępując jedynie Niemcom i Hiszpanii), a także wszelkiego rodzaju drób (w przeważającej mierze kury, będą największym producentem drobiu w Unii Europejskiej). W Polsce tłumnie łowione są także ryby wszelkiego gatunku.

Sporą popularnością cieszy się również hodowla owiec, kóz czy królików. W innych regionach świata z kolei hodowane na mięso mogą być zwierzęta nieco bardziej dla nas egzotyczne, takie jak strusie, alpaki, mięsożerne żółwie czy kangury.

Pokaż więcej

mięso
09.09.2025 06:00 Nałożyli cła na europejską wieprzowinę. Eksperci ostrzegają, konsekwencje będą opłakane

Europejska wieprzowina została objęta dodatkowymi cłami. To może być poważny cios dla całej branży mięsnej. Skutki odczują nie tylko najwięksi eksporterzy, ale także mniejsze gospodarstwa w różnych krajach Unii Europejskiej. Sytuacja nie pozostanie bez wpływu również na polskich hodowców.

Bydło
28.07.2025 07:03 Unia zadecyduje o losie polskich hodowców. To poważne zagrożenie dla całego sektora

Negocjacje handlowe między Unią Europejską a państwami Mercosur wkraczają w decydującą fazę. Choć umowa ma służyć zacieśnieniu współpracy gospodarczej, dla tysięcy polskich rolników może oznaczać dramatyczne konsekwencje. Największe obawy dotyczą rynku wołowiny - jednego z filarów polskiego eksportu rolnego.

Auchan
21.07.2025 10:11 Nowe oznaczenia na mięsie z Auchan. Zakupy nie będą już takie same, konsumenci się ucieszą

Wiele regulacji prawnych odnośnie etykiet na mięsie możemy odczytać w polskim i unijnym prawie, a ich przestrzeganie jest obowiązkiem wszystkich producentów tych produktów na rynku. Francuska sieć Auchan postanowiła jednak pójść o krok dalej. Wprowadzane są zmiany, które przypadną do gustu wielu konsumentom. To już nie będą takie same zakupy.

mięso, produkcja mięsa
09.07.2025 07:34 Tak oszukują Polaków przy sprzedaży mięsa. To grozi zatruciem

Nieświadomie ryzykujesz zdrowiem podczas codziennych zakupów. Jeden szczegół może zadecydować o tym, czy zjesz pełnowartościowy posiłek, czy coś, co lepiej od razu wyrzucić. Jak na rynku działają nieuczciwi producenci mięsa i jak chronić się przed oszustwem?

Mięso
02.07.2025 09:16 To mięso to skarbnica zdrowia. Polacy wciąż nie wiedzą, a mają do niego dostęp

Na talerzach Polaków dominuje drób, wieprzowina i wołowina. Tymczasem istnieje mięso, które nie tylko zaskakuje smakiem, ale i właściwościami zdrowotnymi. Choć uchodzi za rarytas, można go spróbować także w Polsce - wystarczy wiedzieć, gdzie szukać.

Mięso
23.05.2025 16:37 Poważne kłopoty polskich hodowców. Węgry nie odpuszczają, straty rosną

Choć od wprowadzenia zakazu importu bydła i mięsa z Polski przez Węgry minęło już kilka dni, po stronie polskich władz wciąż panuje cisza. Brakuje reakcji, brakuje działań - a straty producentów rosną z każdą godziną.

Bydło
12.05.2025 12:03 Zakaz importu wołowiny i wieprzowiny z Polski. Europejski kraj się odgraża, ucierpią na tym hodowcy

Jeden z krajów Europy Środkowej wprowadził embargo na import polskiej wieprzowiny i wołowiny. To odpowiedź na wcześniejszą decyzję Warszawy o wstrzymaniu importu zwierząt z tego państwa po wykryciu przypadków pryszczycy. Sytuacja wywołuje niepokój wśród polskich hodowców i przetwórców mięsa.

Pożar
11.05.2025 10:20 Pożar w zakładach mięsnych w Sosnowcu. W nocy w ogniu stanęła hala, ponad 170 strażaków w akcji

W sobotni wieczór wybuchł ogromny pożar w jednym z polskich zakładów mięsnych. Do akcji gaśniczej skierowano w pierwszym rzucie 16 zastępów, później Państwowa Straż Pożarna informowała o 40 zastępach. Ostatecznie na miejscu pojawiło się 55 zastępów, ok. 150 strażaków walczyło z żywiołem. Ogień rozprzestrzeniał się niezwykle szybko.

Mięso
11.04.2025 10:11 Znane zakłady mięsne znikają i idą pod młotek. Kłopoty zaczęły się jednak wcześniej

To koniec historii jednego z uwielbianych polskich zakładów mięsnych. Kłopoty przedsiębiorstwa zaczęły się jednak znacznie wcześniej — rok temu pracownicy przestali dostawać pensje, a za to otrzymali wypowiedzenia. Komornik wystawił na licytację nieruchomość, którą można nabyć w o wiele niższej cenie, niż wynosi ich wartość.

skażony drób
09.04.2025 11:35 Drób znika ze sklepowych półek, jest zagrożony ptasią grypą. Koniecznie sprawdź nr partii

Bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce może być zagrożone przez wirus ptasiej grypy, który wciąż jest poważnym problemem dla wielu hodowców. Teraz dodatkowo wisi jeszcze nad nimi widmo pryszczycy, pojawiającej się w kolejnych europejskich krajach. Mimo podjętych działań prewencyjnych i restrykcyjnych kontroli, w sprzedaży pojawiło się mięso, które może być skażone wirusem. Sieć sklepów dyskontowych wycofuje produkty od jednego ze swoich dostawców.

Wieprzowina
04.04.2025 10:28 Ceny mięsa poszybowały. Jest coraz gorzej, hodowcy mają pod górkę

Ostatni okres jest trudny dla hodowców i konsumentów. Różnorodne czynniki wyraźnie wpłynęły na ceny mięsa, które w ciągu zaledwie kilku lat poszybowały w górę. Kupujący muszą się zastanowić nad tym, co włożą do koszyka, a producenci oceniają bilans zysków i strat. Znane są powody takiego stanu rzeczy oraz prognozy na przyszłość.

Krowy
30.03.2025 17:00 Polskie służby weterynaryjne w pełnej gotowości. Groźna choroba może wkrótce dotrzeć do kraju

Pryszczyca, jedna z najgroźniejszych chorób zakaźnych zwierząt, zagraża Polsce. Najnowsze ogniska w Niemczech, na Węgrzech i Słowacji sprawiają, że zagrożenie dotarciem tej choroby do naszego kraju jest coraz bardziej realne. Z tego powodu na granicach z Czechami i Słowacją trwają intensywne kontrole, a w Polsce opracowano szczegółowe scenariusze, jak poradzić sobie w przypadku wykrycia pryszczycy.

zakupy
12.03.2025 20:27 Markety robią Polaków w balona. Tak oszukują na etykietach. Posypały się kary

Klienci często nie zwracają uwagi na to, skąd dokładnie pochodzi to, co wkładają do koszyka. Część konsumentów chce jednak kupować świadomie i wybierać artykuły od rodzimych sprzedawców. Czy rzeczywiście mogą mieć pewność, że pochodzą one z Polski? Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych prześwietliła markety pod względem oznakowania konkretnego produktu. Wniosek nasunął się sam. W wielu przypadkach Polacy byli oszukiwani. 

Donald Trump
03.03.2025 06:50 Polscy rolnicy mogą stracić na wojnie handlowej z USA. Te towary sprzedajemy najczęściej

Prezydent Stanów Zjednoczonych Donald Trump zapowiedział wprowadzenie 25-procentowych ceł na towary importowane z Unii Europejskiej. Nowe taryfy mają objąć wszystkie produkty, a nie jest wykluczone, że dotkną również sektor rolny. Decyzja ta budzi ogromne kontrowersje, a jej skutki mogą być odczuwalne w wielu gałęziach gospodarki, w tym również w Polsce.

Mięso
21.02.2025 12:16 W tych produktach znajdzie się mięso "z probówki". Branża mięsna może wkrótce stanąć pod ścianą

Pierwsze badania nad mięsem “z probówki” zostały przeprowadzone w 2000 roku. Na ten moment jest dopuszczone do sprzedaży w niewielu państwach na świecie, wiele wskazuje jednak na to, że zostaną poczynione postępy w tym zakresie. Właśnie ujawniono, w jakich produktach znajdzie się ten wzbudzający emocje składnik. To pierwsza taki przypadek w historii.

Patryk Wołosz
18.02.2025 18:56 Trwa walka o ziemię. Rolnicy mają poważny problem

Zeszłoroczna inflacja wyhamowała, a razem z nią zniknęła szansa na dużo większe renty i emerytury. To już pewne. Tak niskiej podwyżki świadczeń nie było od lat. Rolnicy zaciekle walczą o ziemię. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zalewają oferty, a procedury ciągną się w nieskończoność. O jedną działkę stara się nawet czterdziestu rolników. Mięso z probówki trafiło do sklepów. Na razie tylko w jednym z europejskich krajów, ale wprowadzenie go na rynek także w Polsce może być kwestią czasu.

Świnie
05.02.2025 14:51 Ceny mięsa runęły. Branża bije na alarm, spełnia się najczarniejszy scenariusz dla rynku

Wcześniejsze notowania były nie tylko ostrzeżeniem, ale również zwiastunem najgorszego scenariusza. Ceny mięsa wciąż spadają, a hodowcy alarmują. Skutki takiego stanu rzeczy mogą być opłakane, znane są hipotezy potencjalnych przyczyn. Systemowe działania trzeba wdrożyć już dziś.

Mięso
04.02.2025 08:09 Pazury i kości nie tylko w parówkach. Polacy się nim zajadają, mało kto sprawdza skład

Warto przyjrzeć się swoim wyborom żywieniowym i nabrać świadomości w kwestii produktów, które wybieramy w codziennej diecie. Wciąż wielu z nas decyduje się na zakup produktów mięsnych, niskiej jakości, które są przetwarzane w sposób mechaniczny. Patrząc na skład niektórych z nich, można się negatywnie zaskoczyć.

Ursula von der Leyen
05.12.2024 20:18 Ursula von der Leyen jest w Urugwaju. "Umowa UE-Mercosur już w zasięgu wzroku"

Przewodnicząca Komisji Europejskiej od kilku godzin jest w Urugwaju. To właśnie tam prowadzone są końcowe negocjacje, dotyczące umowy o wolnym handlu między Unią Europejską a krajami Mercosur. Dla rolników nie są to dobre wiadomości. W kogo najmocniej uderzy sfinalizowanie tej umowy, a kto może na tym zyskać? 

mięso wędliny
18.11.2024 20:54 Ostrzeżenie GIS! Groźna bakteria wykryta w mięsie wieprzowym, spożycie może doprowadzić do sepsy

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w poniedziałek 18 listopada pilne ostrzeżenie dotyczycące boczku wędzonego. GIS podał, że w jednej partii produktu wykryta została niebezpieczna bakteria o nazwie Listeria monocytogenes. Sklepy już wycofują tą partię boczku. Jeśli masz taki boczek wędzony w domu, natychmiast go wyrzuć!

mięso drobiowe
09.09.2024 13:08 Polskie mięso drobiowe nie pojedzie do Chin. Embargo już obowiązuje

Taką decyzję podjęła chińska Generalna Administracja Celna i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zakaz został wprowadzony w związku z pojawieniem się ogniska wysoce zjadliwej odmiany ptasiej grypy w Polsce. Nie nacieszyliśmy się długo importem do Chin, bowiem poprzednie embargo na polskie mięso drobiowe, zostało zniesione w czerwcu 2024 roku. Co z mięsem, które już dotarło do Chin na początku września?  

wypas owiec
28.08.2024 10:57 Złodzieje dwa razy przyjeżdżali kraść owce. Wpadli, bo narobili hałasu

Kradzieże w ostatnich czasach zdarzają się nagminnie. Łupem padają ciągniki, samochody przeznaczone do przewożenia towaru czy nawet nawozy. Ci złodzieje w Brodach jednak połakomili się na cztery owce, które pasły się na prywatnym pastwisku. Łatwą zdobycz zabili i sprzedali na mięso. Właściciel owiec wycenił je na sporą sumę.

sklep mięsny
22.08.2024 17:28 Przez inflację pogubiliśmy patriotyzm konsumencki. Teraz liczy się tylko cena

Zakład Mięsny "Wierzejki" to niewielka rodzinna firma z wieloletnią tradycją, zajmująca się ubojem, rozbiorem i sprzedażą mięsa, a także produkcją wędlin i wyrobów garmażeryjnych. Jest to też firma, która jako jedna z niewielu przetrwała lata 90' oraz wstąpienie do Unii Europejskiej, przy czym nie utraciła tradycji i nie uległa modzie na ulepszanie smaku wyrobów mięsnych. O tym jak powstała marka "Wierzejki" i jak do dziś dnia funkcjonują zakłady opowiada Adam Zdanowski, współwłaściciel zakładów mięsnych. 

mięso, ser, wędlina
18.07.2024 19:14 Kontrole jakości wędlin, serów i mięsa. IJHARS podała wyniki, konsumenci nie będą zadowoleni

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podała wyniki przeprowadzonej przez inspektorów kontroli sprzedaży detalicznej mięsa, serów i wędliny. Kontrolę odbywały się w I kwartale 2024 roku na terenie całego kraju. Na 179 punktów sprzedaży detalicznej w ponad połowie wykryto wiele nieprawidłowości. Posypały się kary pieniężne. 

mięso wieprzowe
04.06.2024 12:15 GIS ostrzega Polaków. W mięsie wykryto groźną bakterię

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie o niezwykle groźnej bakterii, którą wykryto w partii suszonego mięsa wieprzowego. Mięso to jest sprowadzane z Chorwacji. Spożycie tego mięsa może doprowadzić do choroby zwanej listeriozą. Produkt już jest wycofywany z obrotu na terenie kraju. 

jadalne robaki
16.04.2024 19:49 Owady jadalne zamiast mięsa. Czy Polacy się do tego przekonają?

Pewnie myślicie, że to żart. Widok robaków na talerzu rodem z krajów trzeciego świata może także zagościć na naszych stołach. Wszystko za sprawą decyzji Komisji Europejskiej z 3 stycznia 2023 roku, która zatwierdziła wprowadzenie do żywności dodatku w formie jadalnych owadów. Sprawdziliśmy, czy w naszym kraju serwują dania z owadami jadalnymi, a jeśli nie, to czy można je kupić.

plastry surowego mięsa z ziołami
22.11.2023 17:56 Europejski kraj chce zakazać sprzedaży mięsa z laboratorium

Niewykluczone, że pierwszym krajem na świecie, który prawnie zakaże produkcji i sprzedaży żywności syntetycznej (tj. produkowanej w laboratoriach, tzw. żywności komórkowej) będą Włochy. Inicjatywa ta wynika z niedawnej deklaracji włoskiego ministra rolnictwa, Francesco Lollobrigidy.

kawałek wołowiny
31.10.2023 18:28 UE nie dogadała się z partnerem handlowym. Poszło o mięso

Pięcioletnie negocjacje handlowe między Unią Europejską a Australią zakończyły się impasem. Decyzja UE o nieotwieraniu rynku na australijskie mięso, w tym wołowinę i baraninę, spotkała się z dezaprobatą. Ostatnia runda rozmów w Japonii nie przyniosła satysfakcjonującego dla obu stron rezultatu.

RolnikInfo.pl
Obserwuj nas na: