Pewnie myślicie, że to żart. Widok robaków na talerzu rodem z krajów trzeciego świata może także zagościć na naszych stołach. Wszystko za sprawą decyzji Komisji Europejskiej z 3 stycznia 2023 roku, która zatwierdziła wprowadzenie do żywności dodatku w formie jadalnych owadów. Sprawdziliśmy, czy w naszym kraju serwują dania z owadami jadalnymi, a jeśli nie, to czy można je kupić.
Niewykluczone, że pierwszym krajem na świecie, który prawnie zakaże produkcji i sprzedaży żywności syntetycznej (tj. produkowanej w laboratoriach, tzw. żywności komórkowej) będą Włochy. Inicjatywa ta wynika z niedawnej deklaracji włoskiego ministra rolnictwa, Francesco Lollobrigidy.
Pięcioletnie negocjacje handlowe między Unią Europejską a Australią zakończyły się impasem. Decyzja UE o nieotwieraniu rynku na australijskie mięso, w tym wołowinę i baraninę, spotkała się z dezaprobatą. Ostatnia runda rozmów w Japonii nie przyniosła satysfakcjonującego dla obu stron rezultatu.
Prężnie rozwijający się Izrael staje się światowym liderem w transformacji systemu żywności. Kierując się dynamicznym rozwojem startupów, kraj ten dąży do rewolucji w sektorze alternatywnych białek, szczególnie mięsa hodowanego komórkowo. W ciągu minionej dekady izraelski Urząd ds. Innowacji przekazał na ten cel ok. 65 mln dolarów.
Związek Polskie Mięso alarmuje, że coraz więcej mieszkańców Unii Europejskiej zmaga się z trudnościami w utrzymaniu regularnego spożycia mięsa. Dane opublikowane przez Eurostat, na które powołuje się ZPM, pokazują, że w Polsce ponad 4% konsumentów ma ograniczony dostęp do mięsa. To jednak nie jest tylko problemem Polski, ale dotyczy także innych krajów Unii Europejskiej.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła 545 kontroli w zakładach ubojowych w 2022 roku, skupiając się na klasyfikacji tusz wołowych zgodnie z wytycznymi EUROP. Celem tych kontroli było zapewnienie prawidłowej klasyfikacji tusz wołowych w ubojniach, przestrzeganie obowiązujących regulacji oraz wzmacnianie zaufania społecznego do systemu klasyfikacji.
8 września 2023 roku w siedzibie resortu rolnictwa odbyło się posiedzenie Zespołu ds. stabilizacji i wsparcia rynku mięsa wołowego Porozumienia Rolniczego. Spotkanie zgromadziło przedstawicieli sektora mięsa, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz instytucji branżowych. Głównym celem tego wydarzenia było przyjęcie nowej strategii o nazwie "Polska Wołowina 2030". Dokument ten ma kluczowe znaczenie dla rozwoju sektora mięsa wołowego i ma służyć zabezpieczeniu go w przypadku wyzwań gospodarczych i ekonomicznych.
Roślinne żeberka z jadalnymi kośćmi mogą być dla wielu osób dużym zaskoczeniem, jednak słoweńska firma Juicy Marbles lubi wprawiać w zdumienie konsumentów.
W Polsce rocznie produkuje się ponad 500 tysięcy ton żywca wołowego. Póki co, najważniejszymi odbiorcami produktów wołowych są kraje członkowskie Unii Europejskiej. Jednak rynek azjatycki coraz śmielej otwiera się na polskie produkty pochodzenia zwierzęcego. W sierpniu bieżącego roku 11 polskich zakładów otrzymało uprawnienia na eksport mięsa i podrobów wołowych na rynek tajlandzki.
W czasach rosnącej inflacji i coraz wyższych cen artykułów spożywczych, stołówka sejmowa wydaje się być miejscem nietkniętym zmianami. Podczas gdy ceny produktów żywnościowych gwałtownie wzrastają, politycy korzystający z usług parlamentarnej restauracji cieszą się praktycznie niezmienionymi cenami posiłków. Ta nierówność w doświadczeniach kulinarnych wywołuje pytania dotyczące przywilejów parlamentarzystów i sposobu, w jaki cena żywności wpływa na różne grupy społeczne.
Nowe prognozy Departamentu Rolnictwa USA dotyczące chińskiego rynku wieprzowiny wzbudzają uwagę analityków i producentów. Jak kształtują się perspektywy produkcji, spożycia i importu wieprzowiny w Chinach?
Szkocka firma Enough otrzymała w ostatnim czasie dotację w wysokości 40 mln euro na rozwój pozyskiwania białka z fermentacji grzybów w celu produkowania roślinnego mięsa. To pierwsze tak ambitne rozwinięcie technologii wykorzystania białka z grzybów na całym świecie.
Eksport mięsa, ziaren zbóż, wyrobów tytoniowych oraz produktów mlecznych stanowił kluczowy czynnik wzrostu gospodarczego w Polsce w pierwszym półroczu tego roku. Dane udostępnione przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) wykazują, że wartość wywozu żywności przekroczyła 25,6 miliarda euro, co oznacza imponujący wzrost o 16 procent w porównaniu do roku poprzedniego.
Popularna sieć polskich sklepów Dino stawia na przyśpieszenie rozwoju swojej spółki. Analizując własne przychody oraz łączną liczbę otwartych sklepów w I półroczu 2023 roku, zarząd Dino informuje o kolejnych inwestycjach.
Krajowy Ośrodek Rozwoju Rolnictwa (KOWR) przekazał pozytywne informacje dotyczące polskiego eksportu żywności. W okresie styczeń–maj 2023 r. wartość sprzedaży towarów rolno-spożywczych za granicę wzrosła o około 17 proc. w porównaniu z analogicznym okresem w 2022 r.
Wzrasta liczba alergii na mięso po ugryzieniach kleszczy w USA i Europie. Powodem tego zjawiska jest zespół Alpha Gal (AGS) i wirus Alongshan (ALSV), które stają się coraz bardziej powszechne. Władze zdrowotne wyrażają obawy i apelują o dalsze badania i działania w tej kwestii.
MRiRW wskazało na potencjalne możliwości dla polskich rolników na amerykańskim rynku. Spotkanie wiceministra rolnictwa, Ryszarda Bartosika, z zastępcą ambasadora USA w Polsce, Danielem Lawtonem, pozwoliło poruszyć kwestie dotyczące eksportu m.in. polskich jabłek, tytoniu i mięsa wołowego. Polska odnotowała rekordową wartość eksportu do USA w 2022 roku, osiągając 770 mln euro, co podkreśla znaczenie tego rynku dla polskiego sektora rolniczego.
Pionierem w Unii Europejskiej, otwierając drogę do degustacji mięsa hodowanego komórkowo, staje się Holandia. Rząd holenderski, we współpracy z producentami mięsa komórkowego i sektorem HollandBIO, wprowadził tzw. kodeks postępowania, który umożliwia testowanie smaku tej nowej generacji żywności w kontrolowanych warunkach.
Opublikowany w ostatnim czasie raport Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, światowa produkcja mięsa wzrośnie w 2023 roku. Sprawdź szczegóły komunikatu.
Cieszący się coraz większym zainteresowaniem sektor mięsa produkowanego w hodowli komórkowej doczekał się kolejnego przełomowego kroku. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zatwierdził sprzedaż kurczaka hodowanego w laboratorium, otwierając tym samym drogę dla konsumentów, którzy będą mogli samodzielnie go wypróbować. Pozwolenie na taką produkcję otrzymały dwa startupy: Good Meat oraz Upside Foods.
Spotkanie ministra rolnictwa i rozwoju wsi, Roberta Telusa, z ministrem Generalnej Administracji Celnej Chin (GACC), Yu Jianhua, 21 czerwca 2023 roku, przyniosło postęp w procedurach umożliwiających otwarcie chińskiego rynku dla kolejnych kategorii polskiej żywności. W trakcie spotkania podpisano także liczne dokumenty dwustronne. Spotkanie było pierwszym tego rodzaju od 2018 roku. W spotkaniu uczestniczył również sekretarz stanu Ryszard Bartosik.
Główny Urząd Statystyczny opublikował raport cen skupu podstawowych produktów rolnych za maj 2023 roku. Jak kształtował się rynek w tym okresie?
Chiny poinformowały o zniesieniu zakazu importu z Polski wołowiny z kością ze zwierząt w wieku do 30 miesięcy. Zakaz importu trwał przez ostatnie 22 lata. Przedstawiciele polskiego rządu oraz unijnych instytucji wysłali do Pekinu swoich specjalistów, którzy przeprowadzili szczegółową ocenę polskich standardów związanych ze zdrowiem zwierząt i kwarantanną. Pozytywne wyniki tej oceny skłoniły Chiny do zmiany swojego stanowiska.
Każdego roku 1 maja miłośnicy kaszanki mogą celebrować Międzynarodowy Dzień Kaszanki. To okazja, by dowiedzieć się nieco na temat historii i właściwości zdrowotnych tego charakterystycznego dla polskiej kuchni specjału oraz poznać sposób jego przyrządzenia.
W Polsce coraz większa liczba rolników decyduje się na inwestycję w kozy. Nic dziwnego – wysokiej jakości kozie mięso i mleko cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów. W naszym artykule przedstawiamy kilka podstawowych powodów, dla których inwestycja w hodowlę kóz może być opłacalna.
Zielony Ład dla Europy, będący szeregiem politycznych inicjatyw na rzecz uzyskania neutralności klimatycznej krajów EU do 2050 roku zakłada m.in. ujęcie podstawową stawką VAT produktów spożywczych, których produkcja charakteryzuje się największym śladem węglowym. Zgodnie z unijnymi propozycjami produkty mięsne w Polsce miałyby być opodatkowane na poziomie 23% VAT. Z drugiej strony warto dodać, że wyższe ceny mięsa mają być zrównoważone niższymi cenami owoców i warzyw, które miałyby korzystać z zerowej stawki podatku. Zielony Ład dla Europy i 23-procentowy podatek VAT na mięsoZielony Ład dla Europy (ang. European Green Deal) jest zbiorem propozycji działań politycznych, dzięki którym do 2050 roku możliwe będzie osiągnięcie neutralności klimatycznej przez wszystkie państwa Wspólnoty. Jednym z szeroko komentowanych projektów jest opodatkowanie produktów mięsnych na poziomie podstawowej stawki VAT typowej dla danego kraju. Dlaczego to właśnie mięso ma być objęte wyższą stawką podatku VAT? Kwestia jest podyktowana próbą zmiany nawyków żywieniowych Europejczyków, którzy - ze szkodą dla własnego zdrowia - spożywają zdecydowanie za dużo mięsa. Drugim powodem jest chęć zminimalizowania śladu węglowego, który w ogromnych ilościach pozostawia produkcja tego typu żywności. W Polsce mięso miałoby być zatem objęte 23-procentową stawką VAT. Krytycy rozwiązania wskazują, że produkty mięsne stałyby się produktem luksusowym i doprowadziłyby do zubożenia społeczeństwa. Idea dodatkowego opodatkowania mięsa wzbudza spore kontrowersje również wśród unijnych urzędników.
W ostatnim czasie sieć sklepów Lid w Czechach zdecydowała o wycofaniu 17,5 tony polskiej wieprzowiny z obrotu - powodem było wykrycie w towarze antybiotyku, którego ilość 60-krotnie przekroczyła dopuszczalne normy. Sprawa wywołała w czeskich mediach niemałe poruszenie. Znalezionym antybiotykiem okazała się być amoksycylina z grupy penicylin. Skandal w Czechach: polskie mięso wieprzowe nafaszerowane antybiotykiemW ostatnich dniach czeskie media zelektryzowała wiadomość o polskiej wieprzowinie, w której wykryto antybiotyk, którego ilość przekroczyła dopuszczalne normy aż 60 razy. Sytuacja miała miejsce w sieci sklepów Lid - towar był przetransportowany do magazynów 3 października, a przetwarzać je miała w Czechach firma Maso Uzeniny Polička. Dzięki badaniom importowanej wieprzowiny wkrótce wyszło na jaw, że przywiezione mięso nie spełnia wymaganych norm - wykryto w nim amoksycylinę, antybiotyk z grupy penicylin. Choć substancja nie cechuje się dużą toksycznością, to może wywołać groźne reakcje alergiczne.
Według kontroli przeprowadzonej w ubojni zwierząt na Pomorzu, wobec bydła dopuszczano się bestialskich aktów przemocy, a mięso było zanieczyszczone kałem. Właściciel ubojni nie zgadza się z tymi informacjami. Sprawą zajęła się policja i Izba Lekarsko-Weterynaryjna. Porażające wyniki kontroli ubojni zwierząt Portal GP24 dotarł do nieprawdopodobnych informacji, które dotyczą wyników kontroli jednej z ubojni zwierząt w gminie Lipnica na terenie województwa pomorskiego. Kontrola miała wykazać, że powiatowy lekarz weterynarii nie sprawował należytej opieki nad zakładem, w czego wyniku do obrotu trafiało mięso zanieczyszczone kałem. Towar posiadał nieczystości w chłodniach, a także podczas obróbki poubojowej. Warto dodać, że opisywana wołowina była sygnowana znakiem jakości zdrowotnej i była przeznaczona do dalszego obrotu.Co więcej, na terenie zakładu stosowano metody, które mogły doprowadzić do niebezpiecznego skażenia mięsa. Chodzi mianowicie o trutki przeciw gryzoniom, które były umieszczone w taki sposób, że substancje mogły zostać spożyte przez zabijane zwierzęta i - w dalszej konsekwencji - przez ludzi.