Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Mięso

Mięso

Kurczak w panierce
24.08.2023 11:28 Mięso z grzybów. Czy tak będzie wyglądała przyszłość?

Szkocka firma Enough otrzymała w ostatnim czasie dotację w wysokości 40 mln euro na rozwój pozyskiwania białka z fermentacji grzybów w celu produkowania roślinnego mięsa. To pierwsze tak ambitne rozwinięcie technologii wykorzystania białka z grzybów na całym świecie. 

warzywa
21.08.2023 19:30 KOWR: znamy produkty, które dały Polsce największe przychody w pierwszym półroczu 2023 r.

Eksport mięsa, ziaren zbóż, wyrobów tytoniowych oraz produktów mlecznych stanowił kluczowy czynnik wzrostu gospodarczego w Polsce w pierwszym półroczu tego roku. Dane udostępnione przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) wykazują, że wartość wywozu żywności przekroczyła 25,6 miliarda euro, co oznacza imponujący wzrost o 16 procent w porównaniu do roku poprzedniego.

Sklep Dino
21.08.2023 08:00 Dino rośnie w siłę. Zarząd spółki planuje otwarcie kolejnych sklepów

Popularna sieć polskich sklepów Dino stawia na przyśpieszenie rozwoju swojej spółki. Analizując własne przychody oraz łączną liczbę otwartych sklepów w I półroczu 2023 roku, zarząd Dino informuje o kolejnych inwestycjach. 

traktor na polu
06.08.2023 20:19 KOWR: polskie rolnictwo rośnie w siłę. Eksport wzrósł o 17 proc. rok do roku

Krajowy Ośrodek Rozwoju Rolnictwa (KOWR) przekazał pozytywne informacje dotyczące polskiego eksportu żywności. W okresie styczeń–maj 2023 r. wartość sprzedaży towarów rolno-spożywczych za granicę wzrosła o około 17 proc. w porównaniu z analogicznym okresem w 2022 r. 

kiełbasa
01.08.2023 20:17 Nagle mają alergię na mięso. Powód jest jeden

Wzrasta liczba alergii na mięso po ugryzieniach kleszczy w USA i Europie. Powodem tego zjawiska jest zespół Alpha Gal (AGS) i wirus Alongshan (ALSV), które stają się coraz bardziej powszechne. Władze zdrowotne wyrażają obawy i apelują o dalsze badania i działania w tej kwestii.

flaga USA
31.07.2023 20:21 Polscy rolnicy zarobią na eksporcie do USA? MRiRW mówi o kilku produktach

MRiRW wskazało na potencjalne możliwości dla polskich rolników na amerykańskim rynku. Spotkanie wiceministra rolnictwa, Ryszarda Bartosika, z zastępcą ambasadora USA w Polsce, Danielem Lawtonem, pozwoliło poruszyć kwestie dotyczące eksportu m.in. polskich jabłek, tytoniu i mięsa wołowego. Polska odnotowała rekordową wartość eksportu do USA w 2022 roku, osiągając 770 mln euro, co podkreśla znaczenie tego rynku dla polskiego sektora rolniczego.

mięso
11.07.2023 09:15 Mięso z probówki. Pierwszy kraj UE zezwolił na degustację

Pionierem w Unii Europejskiej, otwierając drogę do degustacji mięsa hodowanego komórkowo, staje się Holandia. Rząd holenderski, we współpracy z producentami mięsa komórkowego i sektorem HollandBIO, wprowadził tzw. kodeks postępowania, który umożliwia testowanie smaku tej nowej generacji żywności w kontrolowanych warunkach. 

Mięso krojone nożem
07.07.2023 08:00 Zdaniem FAO światowa produkcja mięsa wzrośnie

Opublikowany w ostatnim czasie raport Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, światowa produkcja mięsa wzrośnie w 2023 roku. Sprawdź szczegóły komunikatu. 

kurczak
26.06.2023 11:00 Kolejny kraj sprzedaje mięso produkowane w laboratorium

Cieszący się coraz większym zainteresowaniem sektor mięsa produkowanego w hodowli komórkowej doczekał się kolejnego przełomowego kroku. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zatwierdził sprzedaż kurczaka hodowanego w laboratorium, otwierając tym samym drogę dla konsumentów, którzy będą mogli samodzielnie go wypróbować. Pozwolenie na taką produkcję otrzymały dwa startupy: Good Meat oraz Upside Foods.

polski i chiński minister rolnictwa
25.06.2023 09:52 Polska żywność w Chinach? Przełomowe spotkanie ministrów rolnictwa

Spotkanie ministra rolnictwa i rozwoju wsi, Roberta Telusa, z ministrem Generalnej Administracji Celnej Chin (GACC), Yu Jianhua, 21 czerwca 2023 roku, przyniosło postęp w procedurach umożliwiających otwarcie chińskiego rynku dla kolejnych kategorii polskiej żywności. W trakcie spotkania podpisano także liczne dokumenty dwustronne. Spotkanie było pierwszym tego rodzaju od 2018 roku. W spotkaniu uczestniczył również sekretarz stanu Ryszard Bartosik.

Warzywa
21.06.2023 14:00 Spadek cen podstawowych produktów rolnych – maj 2023 r.

Główny Urząd Statystyczny opublikował raport cen skupu podstawowych produktów rolnych za maj 2023 roku. Jak kształtował się rynek w tym okresie? 

flaga Chin
21.06.2023 12:53 Chiny zdecydowały ws. polskiej wołowiny. Zmiana po 22 latach

Chiny poinformowały o zniesieniu zakazu importu z Polski wołowiny z kością ze zwierząt w wieku do 30 miesięcy. Zakaz importu trwał przez ostatnie 22 lata. Przedstawiciele polskiego rządu oraz unijnych instytucji wysłali do Pekinu swoich specjalistów, którzy przeprowadzili szczegółową ocenę polskich standardów związanych ze zdrowiem zwierząt i kwarantanną. Pozytywne wyniki tej oceny skłoniły Chiny do zmiany swojego stanowiska.

None
01.05.2023 11:02 Międzynarodowy Dzień Kaszanki – kulinarne święto miłośników wieprzowego specjału

Każdego roku 1 maja miłośnicy kaszanki mogą celebrować Międzynarodowy Dzień Kaszanki. To okazja, by dowiedzieć się nieco na temat historii i właściwości zdrowotnych tego charakterystycznego dla polskiej kuchni specjału oraz poznać sposób jego przyrządzenia.

None
26.04.2023 07:00 Czy warto inwestować w kozy? Rozwiewamy wątpliwości

W Polsce coraz większa liczba rolników decyduje się na inwestycję w kozy. Nic dziwnego – wysokiej jakości kozie mięso i mleko cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów. W naszym artykule przedstawiamy kilka podstawowych powodów, dla których inwestycja w hodowlę kóz może być opłacalna.

mięso zielony ład
19.06.2022 02:02 23% VAT na mięso. Warzywa i owoce bez podatku. Zielony Ład wzbudza emocje

Zielony Ład dla Europy, będący szeregiem politycznych inicjatyw na rzecz uzyskania neutralności klimatycznej krajów EU do 2050 roku zakłada m.in. ujęcie podstawową stawką VAT produktów spożywczych, których produkcja charakteryzuje się największym śladem węglowym. Zgodnie z unijnymi propozycjami produkty mięsne w Polsce miałyby być opodatkowane na poziomie 23% VAT. Z drugiej strony warto dodać, że wyższe ceny mięsa mają być zrównoważone niższymi cenami owoców i warzyw, które miałyby korzystać z zerowej stawki podatku. Zielony Ład dla Europy i 23-procentowy podatek VAT na mięsoZielony Ład dla Europy (ang. European Green Deal) jest zbiorem propozycji działań politycznych, dzięki którym do 2050 roku możliwe będzie osiągnięcie neutralności klimatycznej przez wszystkie państwa Wspólnoty. Jednym z szeroko komentowanych projektów jest opodatkowanie produktów mięsnych na poziomie podstawowej stawki VAT typowej dla danego kraju. Dlaczego to właśnie mięso ma być objęte wyższą stawką podatku VAT? Kwestia jest podyktowana próbą zmiany nawyków żywieniowych Europejczyków, którzy - ze szkodą dla własnego zdrowia - spożywają zdecydowanie za dużo mięsa. Drugim powodem jest chęć zminimalizowania śladu węglowego, który w ogromnych ilościach pozostawia produkcja tego typu żywności. W Polsce mięso miałoby być zatem objęte 23-procentową stawką VAT. Krytycy rozwiązania wskazują, że produkty mięsne stałyby się produktem luksusowym i doprowadziłyby do zubożenia społeczeństwa. Idea dodatkowego opodatkowania mięsa wzbudza spore kontrowersje również wśród unijnych urzędników.

wieprzowina
19.03.2022 02:44 Czechy: polskie mięso nafaszerowane antybiotykiem. 60-krotne przekroczenie norm

W ostatnim czasie sieć sklepów Lid w Czechach zdecydowała o wycofaniu 17,5 tony polskiej wieprzowiny z obrotu - powodem było wykrycie w towarze antybiotyku, którego ilość 60-krotnie przekroczyła dopuszczalne normy. Sprawa wywołała w czeskich mediach niemałe poruszenie. Znalezionym antybiotykiem okazała się być amoksycylina z grupy penicylin. Skandal w Czechach: polskie mięso wieprzowe nafaszerowane antybiotykiemW ostatnich dniach czeskie media zelektryzowała wiadomość o polskiej wieprzowinie, w której wykryto antybiotyk, którego ilość przekroczyła dopuszczalne normy aż 60 razy. Sytuacja miała miejsce w sieci sklepów Lid - towar był przetransportowany do magazynów 3 października, a przetwarzać je miała w Czechach firma Maso Uzeniny Polička. Dzięki badaniom importowanej wieprzowiny wkrótce wyszło na jaw, że przywiezione mięso nie spełnia wymaganych norm - wykryto w nim amoksycylinę, antybiotyk z grupy penicylin. Choć substancja nie cechuje się dużą toksycznością, to może wywołać groźne reakcje alergiczne.

ubojnia
19.03.2022 02:43 Szereg rażących nieprawidłowości w ubojni. Lekarz weterynarii nie reagował?

Według kontroli przeprowadzonej w ubojni zwierząt na Pomorzu, wobec bydła dopuszczano się bestialskich aktów przemocy, a mięso było zanieczyszczone kałem. Właściciel ubojni nie zgadza się z tymi informacjami. Sprawą zajęła się policja i Izba Lekarsko-Weterynaryjna. Porażające wyniki kontroli ubojni zwierząt Portal GP24 dotarł do nieprawdopodobnych informacji, które dotyczą wyników kontroli jednej z ubojni zwierząt w gminie Lipnica na terenie województwa pomorskiego. Kontrola miała wykazać, że powiatowy lekarz weterynarii nie sprawował należytej opieki nad zakładem, w czego wyniku do obrotu trafiało mięso zanieczyszczone kałem. Towar posiadał nieczystości w chłodniach, a także podczas obróbki poubojowej. Warto dodać, że opisywana wołowina była sygnowana znakiem jakości zdrowotnej i była przeznaczona do dalszego obrotu.Co więcej, na terenie zakładu stosowano metody, które mogły doprowadzić do niebezpiecznego skażenia mięsa. Chodzi mianowicie o trutki przeciw gryzoniom, które były umieszczone w taki sposób, że substancje mogły zostać spożyte przez zabijane zwierzęta i - w dalszej konsekwencji - przez ludzi.

podatek
19.03.2022 02:42 KE wprowadzi podatek od mięsa? Opłata ma wspierać środowisko naturalne

Rok temu powstała strategia zwana Od pola do stołu, która jest częścią składową unijnego Zielonego Ładu. Choć żadna nowa decyzja jeszcze nie zapadła, to niektóre organizacje pozarządowe postulują, by Komisja Europejska wprowadziła do wspomnianego dokumentu dodatkowy podatek od mięsa. Dzięki wyższym cenom w sklepach w naturalny sposób miałoby spaść zainteresowanie spożyciem mięsa. Niewykluczone, że idea spowodowałaby znaczne straty finansowe w gospodarstwach specjalizujących się w chowie i hodowli zwierząt. Komisja Europejska a podatek od mięsaZapowiedzi dążenia do jak największej neutralności klimatycznej i ograniczanie negatywnego wpływu ludzkiej działalności na środowisko naturalne jest głównym postulatem unijnego Zielonego Ładu. W jego ramach powstał również dokument zwany Od pola do stołu. Na stronie polskiego rządu możemy przeczytać, że strategia ta zakłada m.in. zmniejszenie ilości używanych pestycydów, antybiotyków i nawozów w produkcji rolnej. Organizacje pozarządowe z całej Unii Europejskiej domagają się jeszcze jednego zapisu w dokumencie Od pola do stołu - chodzi mianowicie o wprowadzenie dodatkowego podatku od mięsa, co w efekcie miałoby zahamować jego spożycie. Jak przekazuje money.pl dodatkowy - i na teraz czysto teoretyczny - podatek miałby generować przychody rzędu 32,2 miliarda euro w skali roku.

niemcy
19.03.2022 02:41 Drastyczny spadek produkcji wieprzowiny. Podobnej sytuacji nie było od dekady

Sytuacja na europejskim rynku wieprzowiny nie należy do najlepszych - wszystko to m.in. za sprawą chaosu wywołanego przez afrykański pomór świń. Jak przekazuje portal agropolska.pl, w Niemczech liczba świń w maju 2021 roku zmniejszyła się w skali roku o 3%, osiągając pułap 24,6 milionów świń. Jak twierdzą komentatorzy, podobnie małej liczby świń w Niemczech nie było od dziesięciu lat. Najniższe od dekady pogłowie świń w NiemczechSytuacja gospodarcza w Niemczech żywo interesuje polskich rolników - nastroje za naszą zachodnią granicą pozwalają niejednokrotnie przewidywać, w jakim kierunku będzie kształtowała się ekonomiczna przyszłość poszczególnych sektorów gospodarki. Europę i świat obiegły ważne wieści dotyczące rynku wieprzowiny w Niemczech - okazuje się bowiem, że w maju 2021 roku pogłowie świń za Odrą było na rekordowo niskim poziomie od dziesięciu lat i wyniosło 24,6 miliona sztuk zwierząt. Agropolska.pl podaje, że spadek liczby świń był najbardziej dostrzegalny wśród prosiąt (roczny spadek o 8%) i loch hodowlanych (spadek o 11%).

mięso
19.03.2022 02:40 Hiszpania: zjedzono "steki" z drukarki 3D. Zaskoczył jeden szczegół

29 czerwca 2021 roku odbyło się międzynarodowe wydarzenie handlowe w Barcelonie - Mobile World Congress - podczas którego hiszpański start-up Novameat zaprezentował "steki" wyprodukowane z materiałów roślinnych za pomocą drukarki 3D. Roślinny wyrób, mający naśladować mięso, był degustowany przez przybyłych na miejsce gości. Jeden z nich wyraził się na temat "steku" następująco:- Nie dawał on odczucia smaku tradycyjnego steku, ale byłem pozytywnie zaskoczony, ponieważ nie oczekiwałem, że jego tekstura będzie tak dobra. Roślinna alternatywa mięsa prosto z drukarki 3DChoć wielu rolników, widząc nowości z pogranicza przemysłu spożywczego i najnowszych technologii, z politowaniem kręci głowami, to nie da się zaprzeczyć, że roślinne alternatywy mięsa stają się coraz bardziej popularnym wyborem coraz większej liczby konsumentów na całym świecie. 29 czerwca 2021 roku w Barcelonie odbyły się targi Mobile World Congress, podczas których otworzony w 2018 roku start-up zaprezentował nietypowy produkt spożywczy: roślinne "steki" tworzone za pomocą drukarki 3D. Na stoisku firmy Novameat przybyli goście mogli spróbować wyrobu, m.in. w formie smażonej i na szaszłyku. Warto dodać, że opinie na temat roślinnych "steków" były pozytywne. Członek zarządu firmy, Alexander Campos, w rozmowie z dziennikarzami Reuters powiedział: - Chodzi o zastąpienie mięsa zwierząt czymś, co jest lepsze dla planety, dla nas i dla samych zwierząt.

hakerzy
19.03.2022 02:39 Atak hakerów na koncern mięsny. Niewiarygodna kwota okupu

Jeden z największych na świecie przetwórców mięsa - JBS - padł ofiarą ataku hakerskiego. W wyniku gróźb zarząd firmy podjął decyzję o zapłaceniu okupu w wysokości 11 milionów dolarów. Okup został zapłacony w kryptowalucie (Bitcoin). FBI utrzymuje, że za cyberatakiem stoi grupa REvil z Rosji. Koncern mięsny bezsilny wobec ataku hakerówTo, co wydarzyło się w JBS - firmie mającej siedzibę w Brazylii i działającej m.in. w USA - jest ziszczeniem się najgorszych koszmarów każdego właściciela biznesu. W czerwcu 2021 roku doszło bowiem do cyberataku zorganizowanego przez grupę hakerską z Rosji. Sieć komputerowa firmy JBS została zablokowana m.in. w Australii, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, co sprawiło, że w USA trzeba było całkowicie wstrzymać ubój zwierząt na cały dzień. Dodatkowo obawiano się, że wskutek ataku hakerskiego dane firmy i klientów, a także pozostałe zabezpieczenia finansowe zostaną przechwycone przez przestępców. Jak się okazało, hakerzy zażądali okupu w wysokości 11 milionów dolarów, wypłaconych w formie kryptowaluty Bitcoin.

Mięso - Francja
19.03.2022 02:38 Francja: w szkołach wycofano mięsne posiłki. Minister rolnictwa protestuje

Francuski minister rolnictwa nie krył oburzenia, gdy poznał dedycję mera Gregory'ego Douceta. - Przestańmy wkładać ideologię do talerzy naszych uczniów. Dajmy im do jedzenia to, co pozwala rosnąć, a mięso jest takim pożywieniem - przekazał minister rolnictwa Julien Denormandie.

  • 1
  • 2