Ten aromatyczny skarb natury to wspaniałe lekarstwo. O właściwościach tej rośliny wiedzą nieliczni

Posiadanie własnego ogrodu niesie ze sobą wiele korzyści, a jedną z nich jest sadzenie roślin ozdobnych. Wiosną wielu decyduje się na czarny bez, który nie tylko wytwarza niesamowitą woń, ale ma też wiele różnych korzyści, o których, co ciekawe, niewielu wie. Bowiem ta odmiana bzu może być wykorzystywana nawet jako lek. To prawdziwy aromatyczny skarb natury.
Kiedy i jak zasadzić czarny bez?
Czarny bez jest dość popularną w Polsce rośliną, choć nie aż tak, jak znany wszystkim lilak pospolity. Co więcej, uznawany jest za charakterystyczny element polskiej ogrodowej architektury, który nierzadko sadzony jest w maju.
Sadzenie bzu należy rozpocząć wiosną lub jesienią. W jaki sposób? Można zasadzić zarówno sadzonki z doniczek, ale i z obnażonymi korzeniami. Należy jednak pamiętać, by przed całym procesem spulchnić dno dołka i wzbogacić glebę kompostem lub obornikiem, a później dokładnie i systematycznie podlewać roślinę.

Właściwości bzu. Nieziemski zapach i wygląd tej rośliny to nie wszystko
Kwiaty czarnego bzu to nie tylko piękna ozdoba ogrodu, ale także bardzo cenny surowiec o licznych zastosowaniach. Zawierają np. flawonoidy, kwasy fenolowe, śluzy, czy olejki eteryczne.
Wykazują właściwości:
- przeciwzapalne i przeciwwirusowe
- napotne
- wykrztuśne
- moczopędne i oczyszczające
- antyoksydacyjne
Popularną formą spożywania czarnego bzu jest oczywiście napar oraz syrop, które świetnie poradzą sobie z kaszlem, bólem gardła, czy innymi objawami przeziębienia.
Czarny bez jako naturalne lekarstwo. Jak zrobić napar i syrop z czarnego bzu?
Przede wszystkim w pierwszej kolejności należy roślinę umyć. Napar z czarnego bzu można przygotować, zalewając wrzątkiem suszone kwiaty, a następnie parząc pod przykryciem przez około 10 minut. Następnym krokiem jest przecedzenie kwiatów i ewentualnie dodanie do naparu miodu lub cytrynę.
Skuteczniejszy na przeziębienia może okazać się jednak syrop z czarnego bzu. Jak go sporządzić? To proste. Należy umyć owoce, zalać je wodą i gotować na małym ogniu do momentu, aż dobrze zmiękną i puszczą sok. Później należy przecedzić sok, dodać cukier i gotować aż do zagęszczenia. Ostatnim krokiem jest odstawienie syropu, aż wystygnie. Ważne też, by pamiętać, że gotowy syrop po przelaniu np. do butelki trzeba przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.





































