Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Uprawy > To jedno z najzdrowszych warzyw świata. Polacy nie mają pojęcia, a rośnie w ich ogródkach
Kamila Sabatowska
Kamila Sabatowska 02.09.2025 12:06

To jedno z najzdrowszych warzyw świata. Polacy nie mają pojęcia, a rośnie w ich ogródkach

jarmuż
fot. pixabay/Mannasource

Jeszcze do niedawna to warzywo służyło jedynie do ozdoby talerza podczas podawania dań lub sałatek. Do tej pory niektórzy Polacy nie zdają sobie sprawy z tego, że jest zaliczane do grona najzdrowszych na świecie. Co więcej, można je samemu wyhodować we własnym ogródku.

Jedno z najzdrowszych warzyw świata

Odpowiednia dieta to klucz nie tylko do wymarzonej sylwetki, ale także bardzo ważny element jeśli chodzi o zdrowy tryb życia i samo zdrowie. Bardzo ważne, aby była zbilansowana i dostarczała najpotrzebniejszych wartości do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Do niedawna to warzywo zdecydowanie nie było kojarzone ze smaczną przekąską, natomiast często znajdowało się na talerzu w innym celu. Intrygujący wygląd zapewniał mu tam miejsce i pełniło rolę dekoracyjną. Teraz na stałe rozgościło się tam już jako przysmak. Niestety Polacy wciąż nie zdają sobie sprawy, że w swoich ogródkach mogą wyhodować prawdziwy skarb.

jarmuż
fot. pixabay/pompi

Uprawa jarmużu w ogródku

Co ciekawe jarmuż trafił do Polski już w średniowieczu. Przez lata w kuchniach dworskich czy mieszczańskich gościł w mniejszym, lub większym stopniu. W ostatnim czasie jeden po niemal całkowitej cieszy, robi się o nim naprawdę głośno.

Z powodzeniem można uprawiać go w ogrodzie. Wystarczy, że roślina będzie miała zapewnione odpowiednie warunki, co wcale nie jest trudne do wykonania. Jarmuż preferuje żyzną glebę i stanowisko nasłonecznione lub półcieniste. Nie można zapomnieć o regularnym podlewaniu, zwłaszcza jeśli panuje susza.

Właściwości jarmużu

Jarmuż coraz większą popularność zyskuje również dzięki rekomendacjom lekarzy i dietetyków. To właśnie oni wskazują na zalety jego spożywania. Choć być może niektórym trudno uwierzyć, posiada więcej żelaza niż niektóre mięsa, między innymi drób i wieprzowina.

Ponadto dostarcza organizmowi zapasów witaminy A, C i K. Korzystnie wpływa również na wzrok i działa przeciwstarzeniowo. Oprócz tego wspiera kości i odporność. Zawartość błonnika, w który jest bogaty, pomaga utrzymać właściwą masę ciała oraz wzmacnia odporność.

W związku z tym warto zadbać, aby jarmuż znalazł się w diecie każdego. Jego spożywanie korzystnie wpłynie zarówno na zdrowie młodszych, jak i starszych.