Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Uprawy > Zapomniane warzywo wraca do łask Polaków, kiedyś się nim zajadali. Zbliża się okres siewu
Marcelina Gancarz
Marcelina Gancarz 17.02.2025 06:00

Zapomniane warzywo wraca do łask Polaków, kiedyś się nim zajadali. Zbliża się okres siewu

wysiew warzyw
Fot. Getty Images Pro/Canva

Przełom lutego i marca to dobry czas na pierwsze prace ogrodnicze. Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, więc działkowicze i ogrodnicy tylko czekają na odpowiedni moment, aby rozpocząć wysiew. Warzywo, które wydawało się zapomniane, może być popularne w tym roku. Jest bardzo zdrowe, więc warto się nim zainteresować. 

Przygotowania do wysiewu

O tym, czy luty jest dobrym momentem na rozpoczęcie prac ogrodowych, decyduje przede wszystkim pogoda. Przy temperaturach przekraczających 10 °C można już na przykład zacząć stosować opryski na drzewka owocowe. Warto optymalnie wykorzystać okres poprzedzający wegetację roślin na zabezpieczenie ich przed szkodnikami. 

Natomiast inną czynnością, którą już można wykonać, jest wysiew warzyw czy kwiatów na rozsady. Luty to dobry moment na przygotowanie rozsad  kapusty białej, czerwonej, pekińskiej czy karczocha. Podobnie jest w przypadku wysiewu nasion truskawek, pomidorów oraz porów. Będą wchodzić w domu przez około 7 do 8 tygodni. W tym czasie dobrze zadbać o odpowiednią najlepiej stałą temperaturę w granicach 20°C oraz odpowiednią wilgotność ziemi.  Kiedy nasiona wykiełkują i osiągną odpowiedni rozmiar, będzie można je przesadzić bezpośrednio do gruntu. 

Natomiast w marcu  można już zacząć uprawę innego warzywa, które teraz powoli wraca do łask Polaków i na ich stoły. Znakomicie sprawdza się w kuchni jako dodatek do surówek, zup, sosów czy potrwa pieczonych. 

można już przygotowywać rozsady fot. bluedogroom – Getty Images.jpg
można już przygotowywać rozsady fot. bluedogroom – Getty Images
Darek Dziduch, Dariusz Klimczak
Szykujcie się na potężne wydatki. Wirus atakuje zwierzęta
O tym nie możesz zapomnieć w lutym. Tak wyeliminujesz szkodniki z drzewek Pamiętaj o tych zasadach podczas siania trawy. Dzięki nim będzie gęsta i zdrowa

To dobra alternatywa dla pietruszki

Pasternak wciąż nie jest zbyt popularnym warzywem, a szkoda, ponieważ jest źródłem witaminy C i E, przypisuje się mu również właściwości zdrowotne w przypadku artretyzmu. Roślina z wyglądu jest bardzo podobna do korzenia pietruszki i choć również należy do rodziny selerowatych, zasadniczo różni się smakiem od swojej kuzynki. 

Pasternak jest delikatniejszy, nieco słodkawy i ma charakterystyczny orzechowy posmak. Można go spożywać na surowo, ale najlepiej smakuje po upieczeniu. W przeciwieństwie do pietruszki liście pasternaku nie nadają się do spożycia. 

pasternak.jpg
pasternak, fot. Clay_Harrison – Getty Images

Pasternak jest warzywem dość sporych rozmiarów, korzeń może osiągnąć do 40 cm długości, i grubość w przedziale od 5 do 12 cm. Ta roślina oprócz witamin zawiera olejki eteryczne, tłuszcze roślinne, błonnik oraz potas. Ponadto wzmacnia odporność, wspomaga trawienie oraz reguluje pracę układu krążenia. Wykorzystuje się go jako surowiec do produkcji preparatów używanych w leczeniu chorób skórnych takich jak łysienie plackowate i bielactwo nabyte. Warto w tym roku zasiać pasternak, jego uprawa nie jest bardzo skomplikowana. 

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Te rośliny koniecznie przytnij w lutym. W sezonie będą się uginać od owoców

Uprawa pasternaku

Jeśli ktoś zdecyduje się w tym roku na uprawę pasternaku, już niedługo będzie mógł zabrać się do pracy. Warzywo wysiewa się z nasion wprost do gruntu, w okresie od marca do kwietnia. Najlepsza temperatura do rozwoju pasternaku to od 16 °C do 18 °C. 

Nasiona sieje się na płasko lub w redlinach na głębokości 1-2 cm. Siewki są dość odporne na przymrozki, wytrzymują temperatury nawet do -8 °C. Pasternak kiełkuje po jakichś trzech tygodniach. W przypadku siewu płaskiego zaleca się rozstaw rzędów wynoszący 40-50 cm, a w redlinach wynosi on zwykle 50-60 cm. Natomiast optymalna odległość rośliny od rośliny to od 7 do 10 cm, więc możliwe, że po wchodach trzeba będzie przeprowadzić przerzedzenie siewek. Najlepiej zrobić to kiedy pasternak ma już co najmniej dwa liście. 

pietruszka
pietruszka, fot. jerrydeutsch –  Getty Images Signature

Pasternaku nie zaleca się uprawiać w tym samym miejscu, w którym rosły inne rośliny selerowate. Co roku trzeba też zmieniać stanowisko siewu, żeby uniknąć ryzyka wystąpienia chorób i szkodników. Roślina najlepiej rozwija się dobrze nasłonecznionych, ciepłym i osłoniętym miejscu. Jeśli posadzi się ją tam, gdzie przeważa cień, wyrośnie tylko nać, a jej się nie używa. 

Najlepiej uprawiać pasternak na glebach lekkich, piaszczysto-gliniastych, bogatych w materię organiczną. W takim wypadku rośliny nie trzeba specjalnie nawozić, wystarczy zadbać o odpowiednią wilgotność gruntu.