Chcesz ubić świnię z własnego gospodarstwa? Przepisy mówią jasno
Wyroby mięsne typu swojska kiełbasa, szynka lub schab zrobiony ze swojej świni, ma zupełnie inny smak, niż te kupowane w dużych sklepach. To dlatego rolnicy utrzymujący trzodę chlewną, zazwyczaj tuż przed świętami wykonywali ubój świni. Jednak należy zwrócić uwagę na obowiązujące w tym kierunku przepisy prawne, mówiące o uboju na użytek własny oraz obowiązkach rolnika, które musi wypełnić zanim ubije świnie, inaczej może zapłacić wysoką karę.
Ubicie swojej świni. Jakie są warunki?
Rolnicy, którzy chcą pozyskać mięso z wyhodowanego samodzielnie tucznika, powinni przyjrzeć się temu, jak wygląda ubój świni od kwestii prawnej. Aby ubój był w pełni legalny, należy spełnić odpowiednie warunki.
Przede wszystkim zwierzę musi być zdrowe i to nie podlega dyskusji, gdyż stawką jest nasze zdrowie i życie. Choroby tucznika hodowanego na własny użytek, może prowadzić do poważnych konsekwencji u ludzi, którzy zdecydują się spożyć zainfekowane mięso.
Nie należy przeprowadzać uboju świń w gospodarstwie, które podlega ograniczeniom ze względu na występowanie chorób zakaźnych, takie zwierzęta obowiązkowo są zwalczane. Podobna sytuacja następuje, kiedy zwierzęta nie były leczone lub skończyła się karencja dla produktu leczniczego, jeśli świnie były leczone takimi produktami przed ubojem.
Ostatnią kluczową sprawą przestrzegania legalnego uboju świni jest zarejestrowanie i oznakowanie tych zwierząt.
Ukraińska fasola na torach. Zareagował wicepremier UkrainyKonieczność zgłoszenia uboju
Rolnik może hodować i ubijać świnię wyłącznie dla własnego użytku, natomiast zabrania się sprzedawania lub przekazywania mięsa ze swojego gospodarstwa osobom trzecim.
Hodowca, który zdecyduje się na przeprowadzenie uboju zwierzęcia, powinien uprzednio zgłosić taki zamiar organom Inspekcji Weterynaryjnej, najlepiej na 24 godziny przed dokonaniem uboju.
Przed dokonaniem uboju rolnik ma obowiązek zgłosić chęć jego dokonania w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii. W obszarach wolnych od ASF zgłoszenie może być wykonane nawet za pośrednictwem rozmowy telefonicznej, jest ono jednak obowiązkowe. Rolnik musi również zgłosić dokonanie uboju w biurze powiatowym ARiMR – mówi w rozmowie z "Farmer.pl" Paweł Śpiewak, powiatowy lekarz weterynarii w Opocznie.
Co powinno zawierać zgłoszenie uboju?
Jeżeli rolnik zdecyduje się na telefoniczne zgłoszenie uboju świni na własny użytek, powinien przygotować następujące informację:
- imię i nazwisko oraz adres posiadacza zwierzęcia;
- gatunek i liczbę zwierząt poddanych ubojowi;
- numer identyfikacyjny zwierzęcia (jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia);
- miejsce i termin uboju;
- imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do uboju (musi posiadać udokumentowane kwalifikacje);
- telefon kontaktowy do osoby zgłaszającej fakt uboju zwierzęcia;
- mięso świń do produkcji mięsa, poddaje się badaniu na obecność włośni. Badania takiego mogą dokonywać lekarze wolnej praktyki, którzy posiadają odpowiednie uprawnienia nadane przez Powiatowy Inspektorat Weterynarii. Badanie to wykonywane jest na koszt właściciela zwierzęcia. Powiatowy Lekarz Weterynarii podaje do publicznej wiadomości, w sposób zwyczajowo przyjęty na danym zegarek repliki terenie, nazwiska urzędowych lekarzy weterynarii wyznaczonych do badania, ich siedziby oraz obszar działania.
Jaka kara za nielegalny ubój?
Skutkiem niedotrzymania warunków uboju na własny użytek przez rolnika, będzie nałożenie kary finansowej w wysokości 2 tys. zł przez powiatowego lekarza weterynarii.
Jeżeli uboju na użytek własny dokona osoba, która nie posiada ku temu kwalifikacji i przeprowadzi ubój w sposób niewłaściwy - może liczyć się z konsekwencją zgłoszenia tej sprawy do prokuratury. Może pojawić się ryzyko, że ubój przeprowadzony niewłaściwie zostanie potraktowany jako znęcanie się nad zwierzęciem. Grozi za to kara pozbawienia wolności do 5 lat.