Już nie borówka ani truskawka. Ten owoc to prawdziwy hit w polskich ogrodach, zajadamy się jak największymi frykasami

W rodzimych ogrodach co jakiś czas pojawiają się kolejne trendy — mieliśmy już ananasową truskawkę, czy świecącą w ciemności albicję. Tym razem Polacy oszaleli na punkcie wyjątkowego krzewu, który daje pyszne i niezwykle zdrowe owoce, idealne na przełamanie borówkowej czy truskawkowej nudy.
Te rośliny przejęły trendy ogrodnicze w ostatnich latach
Białe truskawki zrobiły prawdziwą furorę na polskim rynku. Początkowo, gdy dopiero pojawiały się na półkach sklepowych, zdarzali się zdezorientowani klienci, którzy zgłaszali, że w sprzedaży znalazły się niedojrzałe owoce. Tymczasem białe truskawki zostały szczególnie docenione przez ekskluzywne restauracje, cukiernie oraz firmy cateringowe.
Zdecydowanie warto ich spróbować, bo ich smak przypomina słodkiego, tropikalnego ananasa, bez nuty kwaskowości znanej z naszych polskich truskawek.
W kraju największą popularnością cieszy się odmiana Florida Pearl, uprawiana w Grecji. Jej owoce mają stożkowaty kształt i są dość drobne.

Kolejnym wielkim trendem ogrodniczym okazała się Albicja jedwabista, nazywana również drzewem jedwabnym, które naturalnie występuje w Azji. Ta roślina łączy w sobie wiele niezwykłych cech. Niektórzy potocznie określają ją również "śpiącym drzewem", ponieważ jej liście zwijają się na noc. Najbardziej zachwycające są jej kwiatostany, które przypominają magnolię. Te z kolei nie składają się ze standardowych płatków, lecz pięciocentymetrowych pręcików, które efektownie świecą w ciemności.

Obecnie na działkach triumfuje kolejna nietuzinkowa roślina, której największą zaletą są smaczne i zdrowe owoce, oraz stosunkowo łatwa uprawa. Coraz częściej zastępuje ona borówkę, która potrafi być bardziej kapryśna.


Ten krzew to hit w naszych ogrodach
Świdośliwa to rodzaj krzewów lub małych drzew z rodziny różowatych. W Polsce często sprzedaje się ją pod nazwą borówka kanadyjska. Nazwa ta nawiązuje do wyglądu owoców, oraz do ich popularności właśnie w Kanadzie, szczególnie w prowincji Saskatoon. Potocznie funkcjonuje również nazwa „jagoda gołębia” – owoce świdośliwy przyciągają ptaki, które uwielbiają się nimi zajadać.
Ich smak przypomina połączenie borówki amerykańskiej i porzeczki, z lekko migdałowym posmakiem. Można jeść je na surowo, ale nadadzą się również jako dodatek do potraw z mięsem, na przetwory, oraz do deserów. Z powodzeniem można je zamrozić.
Owoce świdośliwy ą bogate w składniki odżywcze takie jak antocyjany, wapń, żelazo, błonnik czy witamina A, C oraz mangan.

Świdośliwa jest znacznie łatwiejsza w uprawie niż borówka, która potrzebuje gleby o silnie kwaśnym pH, dodatkowo żyznej i przepuszczalnej. Z tego względu gołębia jagoda będzie znacznie lepszym wyborem dla ogrodników początkujących, którzy chcą się cieszyć własnymi owocami.
Dodatkowo świdośliwa jest wysoce odporna na choroby, dlatego podczas jej uprawy można uniknąć stosowania dodatkowych środków ochrony roślin, co jest zdrowsze i bardziej ekologiczne. Jakie warunki należy zapewnić temu krzewowi?
Zobacz też: Coś dziwnego dzieje się w Czarnobylu. Tajemniczy czarny grzyb ma zaskakujące właściwości
Uprawa tego krzewu jest prosta - roślina ta nie jest wymagająca
Krzew świdośliwy preferuje gleby lekko kwaśne i obojętne, wcale nie muszą być one żyzne. Dodatkowo jest on mrozoodporny. Najlepiej będzie rósł posadzony na stanowisku słonecznym lub półcienistym. Dobrze znosi suszę i nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych, jest odporny na choroby i szkodniki. Poradzi sobie w trudnych warunkach, ale jeśli przyłożymy się do jego uprawy, możemy liczyć na bardziej dorodne owoce. Świdośliwa osiąga pełnię wydajności plonowania około 5-7 roku od posadzenia.
Zwolennicy świdośliwy podkreślają, że jest ona wspaniałą rośliną z kilku względów: może pełnić rolę zarówno krzewu użytkowego, owocowego, jak również ozdobnego. Wiosną obficie pokrywa się białymi, drobnymi kwiatuszkami, a już latem daje owoce, które nie dość, że są smaczne, to cieszą oko, bo wyglądają jak małe koraliki. Co więcej, jesienią liście jagody gołębiej często przebarwiają się na czerwono i pomarańczowo.




































