Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Ceny > Ceny tuczników w Unii Europejskiej. Największy wzrost w Polsce
Magdalena Więckowska
Magdalena Więckowska 19.03.2022 02:37

Ceny tuczników w Unii Europejskiej. Największy wzrost w Polsce

Unia Europejska
unsplash.com / fot. George Hiles

Bazując na aktualnych danych z Unii Europejskiej w kwestii cen warchlaków, można prognozować, że sytuacja hodowców trzody chlewnej może się stopniowo poprawiać. 

Unia Europejska w kwestii cen wieprzowiny

Rok 2020 z pewnością nie będzie wspominany przez hodowców trzody chlewnej w pozytywny sposób. Wiele wskazuje jednak na to, że w bieżącym roku niekorzystna tendencja cenowa ma szansę się odmienić. Pytaniem pozostaje, czy zmieniająca się sytuacja na rynku wieprzowiny będzie trwałym zjawiskiem. 

Komisja Europejska podała, że od 15 do 21 lutego 2021 roku świnie rzeźne klasy E w krajach członkowskich UE kosztowały (średnio) 131,07 euro za 100 kg masy schłodzonej masy poubojowej. Zależnie od dziennego kursu to około 603,89 (kurs euro na dzień 8 marca to 4,59 PLN).

Wspomniana cena w walucie europejskiej była wyższa o 1% w porównaniu do danych z poprzedniego tygodnia. Ponadto okazała się być wyższa o 2% wobec stawek z ubiegłego miesiąca. Niestety, jednocześnie jest to średnia kwota, która pozostaje 29% niższa od tych, które hodowcy uzyskiwali w analogicznym okresie rok temu.

Zapraszamy do obejrzenia naszego materiału wideo:

[EMBED-3]

Według danych unijnych, wzrosty cen wieprzowiny są widoczne w siedemnastu krajach członkowskich, co jest już wystarczającym zestawem danych, mogących dawać powody do ujmowania zmian jako trendu rosnących cen. 

Co może okazać się istotne dla polskich hodowców trzody chlewnej, to właśnie w kraju nad Wisłą odnotowano największy wzrost cen na tle innych państw Unii Europejskiej.

Wzrost cen wieprzowiny w Polsce

Wzrost cen wieprzowiny w naszym kraju jest widoczny gołym okiem, a hodowcy liczą na to, że rosnące stawki za kilogram mięsa nie utkną w martwym punkcie. Wedle danych Komisji Europejskiej ostatni wzrost cen polskich warchlaków wyniósł 4%.

Oznacza to, że średnia cena wyniosła 126,43 euro za 100 kg (na dzień 8 marca br. jest to 579,72 PLN). Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa podaje, iż wspomniana kwota była co prawda niższa od średniej ceny unijnej o 3,5%, ale o 1% wyższa od ceny niemieckiej.

W przedostatnim tygodniu lutego świnie w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW okazały się mieć wartość 4% wyższą - 4,33 zł za kg. Wedle zestawień cena ta była aż o 10% wyższa wobec kwot styczniowych, lecz - niestety - niższa o 30% w porównaniu do analogicznego okresu sprzed roku.

Ceny półtusz w trzecim tygodniu lutego osiągnęły poziom 6,24 zł za kg, co było 6-procentowym wzrostem w skali miesiąca, lecz - mimo wszystko - były ceną o 28,5% niższą wobec tej, która obowiązywała rok wcześniej.

Na niemieckiej giełdzie cena tuczników z 3 marca wzrosła do poziomu 1,40 euro (w przypadku wagi bitej ciepłej), co w przeliczeniu daje kwotę 6,42 zł. Eksperci wskazują, że w kolejnych tygodniach można spodziewać się dalszych wzrostów notowań mięsa wieprzowego. 

Artykuły polecane przez redakcję RolnikInfo:

źródło: agropolska.pl