Tradycyjna sałatka jarzynowa może w tym roku zaskoczyć — nie tylko smakiem, ale i kosztem. Co sprawia, że jej przygotowanie może okazać się drogą świąteczną inwestycją? Wszystko za sprawą jednego ze składników, którego cena rośnie w zawrotnym tempie. Dla równowagi są też optymistyczne wieści z rynku warzyw.
Chcesz cieszyć się dorodnymi i soczystymi czereśniami w swoim ogrodzie? Kluczem do obfitych plonów jest odpowiednia pielęgnacja drzew, a szczególnie ich nawożenie. Jakie składniki odżywcze są niezbędne dla czereśni oraz kiedy i jak najlepiej je stosować?
Na targach i straganach coraz liczniej pojawiają się świeże owoce i warzywa, w tym również uwielbiane przez Polaków borówki amerykańskie. Nie wszystkich stać jednak na taką przyjemność, na ten moment ceny tych owoców niemal powalają na kolana. Na razie za kilogram musimy zapłacić niebotyczną kwotę, natomiast warto się pocieszyć, że ceny jeszcze na pewno spadną. Kiedy możemy spodziewać się tańszych borówek?
Na rynku pojawiły się już pierwsze truskawki, co nie umknęło uwadze konsumentów. Jednak to, co możemy znaleźć w sklepach i na targowiskach, dalekie jest od owoców z polskich upraw. Specjaliści biją na alarm i wskazują, jak najlepiej rozpoznać prawdziwy rodzimy produkt. Warto zwrócić uwagę na ten jeden element.
Nawożenie malin to kluczowy element ich pielęgnacji, który może zdecydować o obfitości plonów. Niestety, większość ogrodników nieświadomie popełnia podstawowy błąd, który skutkuje słabszym owocowaniem ich krzewów. Niewłaściwe nawożenie może prowadzić do bujnego wzrostu liści kosztem owoców lub osłabienia rośliny i zwiększonej podatności na choroby. Jak unikać tych błędów i cieszyć się obfitymi zbiorami soczystych malin przez cały sezon? Podpowiadamy.
Na straganach pojawiły się pierwsze truskawki, kusząc intensywnym kolorem i idealnym kształtem. Ich cena może zaskoczyć, ale czy jakość dorównuje wyglądowi? Eksperci przestrzegają przed pochopnym zakupem. Co warto wiedzieć przed ich zakupem?
Przycinanie krzewów owocowych to kluczowy zabieg wiosenny, który bezpośrednio wpływa na zdrowie roślin i jakość plonów. Zwlekanie z tym procesem może prowadzić do osłabienia krzewów, a w konsekwencji do gorszego owocowania. Jakie zasady warto znać, aby prawidłowo przycinać porzeczki, agrest, winorośl czy borówki?
Wiosna to ważny moment dla plantatorów letnich owoców. Właśnie teraz można przeanalizować swoje szanse i zagrożenia na nadchodzący sezon. Wiele wskazuje na to, że bieżący rok może nie być zbyt optymistyczny. Nadchodzą trudne czasy dla krajowych truskawek i borówek.
Astronomiczna wiosna jest już z nami, a wraz z nią przyszła energia do działania i chęć obcowania z przyrodą. Ta mieszanka to idealna chwila na zadbanie o swój przydomowy ogródek. Tradycyjne drzewa i krzewy owocowe już wkrótce odejdą w zapomnienie, odkryto bowiem egzotyczną roślinę, która z powodzeniem odnajdzie się w polskich warunkach. Coraz więcej działkowiczów chce ją mieć.
Marzec to najlepszy moment na przycinanie krzewów i drzewek owocowych. Odpowiednio wcześnie podjęte działania pielęgnacyjne mogą być gwarantem zdrowych, obfitych i przede wszystkim pysznych zbiorów w sezonie. Nadszedł termin cięcia rośliny, która daje wyjątkowo uwielbiane owoce. Jak zrobić to poprawnie, aby jej nie uszkodzić?
Wiosna to idealny moment na rozpoczęcie prac nad przydomowym ogródkiem. To również ten czas, w którym możemy zdecydować, jakie rośliny będziemy uprawiać w tym sezonie. Idealnym wyborem zdaje się być borówka amerykańska, która kusi pięknym kolorem, pysznym smakiem i bogactwem witamin. Aby osiągnąć obfite plony, warto zadbać o jeden element. W ten sposób latem zobaczysz olbrzymią liczbę owoców.
Złoty Graal wśród owoców, godny najbardziej wyrafinowanego podniebienia? Popularność pewnego „ekskluzywnego” owocu rośnie wraz z licznymi skargami na jego intensywny zapach. Na aukcjach potrafi osiągać astronomiczne ceny, co sprawia, że jest prawdopodobnie najdroższym owocem na świecie. Co sprawia, że jest tak kosztowny? Czy jego uprawa w Polsce jest opłacalna i w ogóle możliwa? Wyjaśniamy.
Wiosenne przymrozki stanowią poważne zagrożenie dla drzew owocowych, zwłaszcza tych, które kwitną wcześnie, takich jak morele, brzoskwinie czy czereśnie. Nagłe spadki temperatur mogą prowadzić do uszkodzenia pąków kwiatowych, a w konsekwencji do utraty plonów. Istnieje jednak szereg metod pozwalających opóźnić kwitnienie drzew owocowych i tym samym zminimalizować ryzyko uszkodzeń mrozowych.
Ten zapomniany owoc jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Niegdyś zajadali się nim nasi przodkowie, dzisiaj raczej nie pamiętamy o jego walorach — które są nie tylko prozdrowotne, ale również smakowe. Można przyrządzić z niego wyborne dżemy, nalewki, a nawet lody. To także nieocenione źródło witaminy C. Warto do niego powrócić i rozsmakować się na nowo.
W jednym z polskich lasów dokonano zaskakującego odkrycia. Jak zwykle dary natury potrafią wprawić w prawdziwe zdumienie i spowodować interesujące skojarzenia. Tak było i tym razem, “leśne bubble tea” szybko obiegło sieć. Okazuje się, że pochodzenie tego znaleziska jest nieco mniej optymistyczne.
Gdy myślimy o najzdrowszych owocach, to najczęściej nasuwają się lokalne jabłka, lub — tropem zawartości witaminy C — na przykład pomarańcze, czy cytryny. Okazuje się jednak, że wcale nie one znalazły się na podium pod względem wartości odżywczych. Króluje wyjątkowy owoc, który w smaku przypomina delikatny budyń.
Luty to miesiąc, który stanowi doskonały moment na przycinanie poszczególnych roślin. Zapewnia to ułatwienie stymulacji wzrostu, poprawia zdrowie i ogólną kondycję krzewów i drzewek. Co więcej, przyczynia się to do zminimalizowania ryzyka rozprzestrzeniania się chorób i szkodników, które wciąż mogą być aktywne, mimo niskich temperatur. Które rośliny najlepiej przycinać?
To jeden z przysmaków, który bardzo często gości na naszych stołach, jako zdrowa przekąska. Całkiem słusznie, ponieważ faktycznie jest to dobre źródło substancji odżywczych, natomiast warto wiedzieć, że to również owoc rośliny, która została uznana za najbardziej toksyczną roślinę na świecie. Co to za smakołyk?
Jasne jest, że dieta bogata w rośliny jest dla nas korzystna. Istnieje jednak jeden konkretny produkt, w który nasze posiłki powinny obfitować. Ten owoc jest uprawiany na coraz większej powierzchni w Polsce, a w sklepach znajdziemy go przez cały rok. Niektórych ta informacja może zaskoczyć.
Departament rolnictwa USA zlecił przeprowadzenie badań nad zawartością pestycydów w żywności. Dzięki temu dysponujemy świeżymi danymi na temat tego, w jaki sposób ograniczać ich spożycie i jakie praktyki stosować, by narażać się w jak najmniejszym stopniu na konsumpcję pestycydów. Niektóre wnioski mogą zaskakiwać.
Od 1 stycznia 2025 roku w życie weszły zmiany, które dotyczą sprzedaży owoców i warzyw w polskich sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Te zmiany to efekt wprowadzenia nowych przepisów przez Komisję Europejską. Ogólne informacje na etykietach zostaną zastąpione szczegółowymi. Zobacz, do jakich wymogów muszą dostosować się sklepy.
Grudzień to czas wzmożonych zakupów i przygotowywania potraw w zbyt dużych ilościach, co często prowadzi do wyrzucania jedzenia - zwraca uwagę Instytut Ochrony Środowiska. Problem marnowania żywności przybiera szczególnie na sile w okresie świątecznym, ale jego skala pozostaje niepokojąca przez cały rok.
Nadchodzące miesiące mogą przynieść dalszy wzrost cen owoców i warzyw - tak przynajmniej ostrzegają analitycy Credit Agricole. Tegoroczne zbiory w Polsce okazały się najsłabsze od lat, co przełoży się na ograniczoną podaż i rosnące koszty dla konsumentów.
Raport "Indeks cen w sklepach detalicznych" autorstwa UCE Research i Uniwersytetu WSB Merito, jasno pokazuje podwyżki cenowe w sklepach detalicznych we wrześniu. Trend wzrostowy utrzymuje się od wielu miesięcy i nic nie wskazuje na to, by codzienne zakupy były tańsze. Wzrost cenowy o dziwo najbardziej uderzył w warzywa i owoce. Jaka jest skala drożyzny?
Wspaniała inicjatywa sieci sklepów Lidl Polska, którzy wyszli z pomocną dłonią do krajowych producentów owoców. W połowie lipca nieopodal Sochaczewa, grad zdewastował plantacje arbuzów. Owoce miały liczne ślady po gradobiciu, a producenci liczyli straty. Dzięki sieci supermarketów, część "poszkodowanych" arbuzów trafiła już do sprzedaży.
Połowa sierpnia w kalendarzu, a na rynku hurtowym pojawia się już aronia. Komu zależy, aby przygotować jak najwcześniej przetwory z tych czarnych kuleczek, już mogę kupić ją na giełdzie, ale i na targowiskach. Nie wiecie, jak pozbyć się gorzkiego smaku aronii? To proste!
Mariusz Pudzianowski, znany wszystkim strongman od wielu lat prowadzi kilka różnych biznesów. Przedsiębiorca z Białej Rawskiej oprócz bycia sławnym sportowcem, skupia się na swoim sadzie, gdzie od kilku dni trwają zbiory wiśni. Pudzian jak prawdziwy sadownik prowadzi kombajn do owoców, nawet w czasie największych upałów. Jak sam przyznał, przez kilka lat dopracowywał swoje maszyny, aby nie zostawiały żadnej wiśni na i pod drzewkiem. Dumny z siebie siłacz, pokazuje swoje dokonania w mediach społecznościowych.
Jak w przypadku wielu drzew i krzewów owocowych, tak i borówka amerykańska obrodziła w tym roku wyjątkowo wcześnie. Sprzyjała jej wiosenna aura, choć przez przymrozki plantatorzy obawiali się o plonowanie. Obecnie na plantacjach trwają zbiory takich odmian jak: Bluecrop, Sierra, Nelson czy Toro. W jakich cenach producenci oferują borówkę? Jest taniej niż na początku sezonu.