Wyszukaj w serwisie
wiadomości ceny zwierzęta uprawy maszyny finanse i prawo biznes Wieś
RolnikInfo.pl > Uprawy > Zrób odżywkę z trzech składników. W sezonie zbierzesz pełne kosze papryki
Julia Czwórnóg
Julia Czwórnóg 21.05.2025 13:49

Zrób odżywkę z trzech składników. W sezonie zbierzesz pełne kosze papryki

Papryka
Fot. Wirestock, Getty Images/Canva

Papryka to niewątpliwie jedno z najbardziej uwielbianych warzyw w naszej kuchni. Najczęściej zestawiamy ją z orzeźwiającymi sałatkami, pieczemy lub dodajemy na kanapki. Jej uprawa potrafi być trudna, ogrodnicy miewają problemy, aby wyhodować obfite plony. Kluczem do licznych zbiorów jest regularne nawożenie papryki. Specjalną odżywkę i naturalne nawozy z łatwością zrobimy w domu sami. Efekty przejdą najśmielsze oczekiwania.

Papryka potrzebuje regularnego nawożenia

Papryka, aby mogła zdrowo rosnąć, potrzebuje przede wszystkim dużo ciepła i wysokiej wilgotności, a także zacisznego i słonecznego stanowiska. Optymalna temperatura podczas jej uprawy powinna mieścić się w przedziale od 20 do 28 stopni Celsjusza. W naszych warunkach klimatycznych najlepiej będzie rosła osłonięta, na przykład w szklarni, lub w tunelu. Gleba, w której zamierzamy posadzić paprykę, powinna być żyzna, przepuszczalna i próchnicza o odczynie od obojętnego do lekko zasadowego.

Papryka
Fot. Bilder von YuM/Canva

Paprykę należy również regularnie podlewać, ponieważ źle znosi nawet krótkie okresy suszy. Jeśli zapomnimy o tym, z rośliny mogą opaść kwiaty, co w późniejszym czasie przyczyni się do tego, że owoce będą małe i niesmaczne. W miarę wzrostu papryka potrzebuje odpowiedniego podparcia — ponieważ może łamać się od ciężaru owoców.

Aby móc cieszyć się właśnie takim ciężarem spowodowanym obfitym owocowaniem papryki, należy zastosować skuteczne, naturalne preparaty, które zrobimy w domu sami i to za grosze. Jest kilka prostych sposobów na takie nawozy.

Stefan Krajewski
Wydali miliony. Potrzebują jeszcze więcej
Tyle wynosi rekordowa emerytura z KRUS. Wielu rolników może pomarzyć o takiej kwocie To drzewo jest w Polsce zakazane. Jak najszybciej pozbądź się go z działki

Proste sposoby na skuteczny nawóz pod paprykę

Aby zbiory papryki były obfite, niezbędne jest jej regularne nawożenie. Warto zasilać roślinę co ok. dwa tygodnie. Dzięki temu otrzyma ona wszystkie najważniejsze składniki odżywcze i będzie mogła prawidłowo rosnąć i oczywiście owocować.

Domowy nawóz do papryki można przyrządzić z czosnku i liści laurowych. Drobno siekamy lub blendujemy 3 ząbki czosnku i 3 liście laurowe, a następnie zalewamy 200 ml wody. Całość należy zmiksować, i na koniec dodać jeszcze 5 l wody.

Takiego nawozu można używać zarówno do podlewania, jak i spryskiwania liści. Dzięki niemu papryka uzyska naturalną barierę przed szkodnikami i chorobami.

Papryka
Fot. Denisfilm, Getty Images/Canva

Jeszcze jeden naturalny nawóz do papryki można przygotować z cebulowych łupin. Zapewnią one papryce przede wszystkim potas, wapń, żelazo, magnez oraz antyoksydanty. Co więcej, taki preparat wykazuje właściwości bakteriobójcze.

W tym celu zbieramy łupiny z 3-4 cebul dowolnego rodzaju, umieszczamy je w słoiku i zalewamy 1 l gorącej, ale nie wrzącej, wody. Całość przykrywamy i odstawiamy do zacienionego i w miarę chłodnego miejsca na około 24 godziny. Po tym czasie roztwór przecedzamy. Gotowym preparatem podlewamy krzaczki. Dla lepszego efektu warto zrobić jeszcze dodatkowe odżywki, które „podkręcą” działanie nawozów.

Zobacz też: Rolnicy zacierają ręce. Nawet 1200 zł dofinansowania do wakacji dla dzieci, trzeba spełniać warunki

Dodatkowe odżywki dla papryki

Żeby dodatkowo podkręcić owocowanie papryki, warto wykorzystać odżywkę z drożdży, cukru i popiołu drzewnego. W 5 l wody mieszamy 10 g drożdży z 2 łyżkami cukru, aż do całkowitego połączenia się składników. Mieszankę odstawiamy na przynajmniej 24 godziny, i dodajemy do niej ok. 200 g popiołu drzewnego. Całość rozcieńczamy wodą w proporcji 1:5.

Papryka
Fot. OksanaRadchenko, Getty Images/Canva

Przydatna może okazać się również woda z gotowanych ziemniaków, którą wystarczy jedynie ostudzić i podlać. Najważniejsze, aby nie zawierała ona soli zazwyczaj dodawanej do gotowania ziemniaków, ani żadnych przypraw. Woda z gotowanych ziemniaków zawiera fosfor i potas, które znacznie wzmacniają paprykę.