Podlej tym pomidory, a podwoisz swoje plony. Absolutny hit, przygotuj się na wielkie zbiory

Rozpoczęło się lato i niedługo zaczną dojrzewać pomidory. Niestety warunki atmosferyczne w Polsce nie są ostatnio najlepsze, dlatego rośliny mogą być narażone na choroby, a oprócz tego wymagają dodatkowej pielęgnacji i zabezpieczenia. Jakie zabiegi przy nich wykonywać i czym je podlewać, aby móc cieszyć się obfitymi plonami?
Zagrożenia dla upraw pomidorów
Niedługo zaczną dojrzewać pierwsze w tym sezonie pomidory, czyli warzywa cenione zarówno w uprawie, w kulinariach, jak i w przetwórstwie. Są bogatym źródłem witaminy C, potasu, oraz błonnika a zawarty w nich likopen działa silnie przeciwutleniająco, wspierając ochronę organizmu przed stresem oksydacyjnym, zmniejsza także ryzyko chorób serca oraz niektórych nowotworów. Warto dodać, że ekologiczna uprawa pomidorów, bez stosowania syntetycznych nawozów i środków ochrony roślin, pozwala uzyskać owoce o wyższej wartości odżywczej i lepszym smaku, a także minimalizuje negatywny wpływ produkcji rolnej na środowisko.
Uprawa własnych pomidorów ma wiele zalet, jednak ostatnie lata pokazują, że warunki atmosferyczne w Polsce stają się coraz mniej przewidywalne. Naprzemienne okresy intensywnych opadów i upałów, silny wiatr oraz gwałtowne burze z gradem to tylko niektóre z czynników, które muszą brać pod uwagę producenci warzyw. Dla pomidorów takie zmiany są szczególnie niebezpieczne — nadmiar wilgoci sprzyja rozwojowi chorób grzybowych, natomiast susza i wysokie temperatury mogą prowadzić do poparzeń słonecznych, zasychania kwiatów i pękania owoców. Aby uprawa dobrze zniosła trudne warunki i wydała obfite plony, warto zadbać o kilka podstawowych aspektów przy pielęgnacji. Zwłaszcza jedna mieszanka do podlewania przynosi znakomite rezultaty.

ZOBACZ TEŻ: Rolnicy w dramatycznej sytuacji. Rekordowy spadek cen młodych ziemniaków
Podlej ogórki tym roztworem. Po zżółkniętych liściach nie będzie śladu Coś czai się w sadach. Rolnicy biją na alarm, a ratunkiem może być tylko ogieńKluczowe zabiegi pielęgnacyjne w okresie letnim
Zwłaszcza w okresie suszy należy pamiętać o regularnym podlewaniu warzyw, trzeba to jednak robić z rozsądkiem. Pomidory mają głęboki system korzeniowy, dlatego lepiej podlewać je rzadziej, ale obficie, najlepiej co 2–3 dni, wczesnym rankiem lub wieczorem. W okresach upałów częstotliwość można zwiększyć, jednak należy unikać zalewania liści, co ograniczy ryzyko infekcji grzybowych. Optymalnym rozwiązaniem jest zastosowanie systemu kropelkowego, który dostarcza wodę bezpośrednio do korzeni. W warunkach wilgotnego i gorącego lata szczególnie niebezpieczna jest zaraza ziemniaczana, pomimo swojej sugestywnej nazwy, to zagrożenie również dla pomidorów. Profilaktycznie warto stosować opryski naturalne, np. z wyciągu z czosnku, skrzypu polnego lub z mleka z wodą (w proporcji 1:5).

Kolejnym ważnym aspektem pielęgnacji, którego nie można pominąć, jest systematyczne ogławianie, czyli usunięcie wierzchołka pędu głównego pomidora, pozbyć trzeba się również wilków (pędów bocznych). To sprzyja lepszemu przewietrzaniu roślin i kieruje energię wzrostu na owoce. Warto też usuwać dolne liście, które stykają się z glebą i są szczególnie narażone na choroby.
Z powodu zmiennych warunków atmosferycznych w Polsce plantatorzy powinni być czujni i zwracać uwagę jeże na jedną rzecz, w przeciwnym razie mogą stracić plony. W przypadku intensywnego nasłonecznienia lub ryzyka opadów gradu można zastosować siatki cieniujące albo lekkie osłony z agrowłókniny. Zabezpieczą one owoce przed poparzeniami i uszkodzeniami mechanicznymi, nie zaburzając jednocześnie procesu zapylania.
Ekologiczna pielęgnacja pomidorów przewiduje również naturalne nawożenie. Przeprowadzenie takiego zabiegu w optymalnym momencie i z zastosowaniem odpowiednich preparatów skutkuje większymi i lepszymi plonami. Dodatkowy plus jest taki, że potrzebne składniki do przygotowania tych mieszanek są łatwo dostępne.
Naturalne nawozy do pomidorów
Zastosowanie naturalnych metod nawożenia i ochrony roślin nie tylko wpływa pozytywnie na jakość i smak owoców, ale również zmniejsza koszty produkcji oraz ogranicza konieczność stosowania chemii. Rośliny uprawiane w sposób ekologiczny są bardziej odporne na zmienne warunki pogodowe i lepiej znoszą stres środowiskowy. Dodatkowo ekologiczna uprawa zwiększa wartość rynkową plonów, szczególnie wśród konsumentów świadomych zdrowotnych i środowiskowych aspektów produkcji żywności.
W okresie wzrostu i owocowania pomidory potrzebują składników pokarmowych, szczególnie potasu, azotu i fosforu. Zalecane jest stosowanie nawozów organicznych, takich jak gnojówka z pokrzywy (azot), gnojówka z żywokostu (potas) czy kompost. Dobrze sprawdzają się również biohumusy i nawozy mineralne w formie płynnej – jednak stosowane z umiarem i zgodnie z fazą rozwoju rośliny.
Aby dodatkowo odżywić pomidory, można skorzystać z gotowych nawozów wieloskładnikowe, ale równie dobre efekty mogą przynieść preparaty przygotowane samodzielnie. To rozwiązanie ekonomiczne, ekologiczne i efektywne, a większość potrzebnych składników zazwyczaj już znajduje się w kuchni. Przykładem może być skórka banana, która, mimo że zwykle trafia do kosza, zawiera cenne pierwiastki: potas, fosfor, wapń oraz krzem.
Aby zrobić nawóz bananowy, trzeba pokroić skórkę od banana na mniejsze kawałki i zalać ją litrem ciepłej wody. Tak przygotowany roztwór musi odstać w ciemnym i chłodnym miejscu około tygodnia. Po upływie tego czasu wystarczy rozcieńczać go wodą w proporcji 1:4 i podlewać rośliny raz w tygodniu. Już po kilku tygodniach można zauważyć poprawę kondycji pomidorów.
Zamiast skórki banana można wykorzystać także łupiny z cebuli lub czosnku. Wystarczy zebrać niewielki słoik takich resztek i zalać je litrem ciepłej wody. Po tygodniu rozcieńczyć płyn w proporcji 1:4 i podlewać nim rośliny. Taki nawóz nie tylko dostarczy niezbędnych składników pokarmowych, ale też pomoże w naturalnej ochronie pomidorów przed chorobami grzybowymi i szkodnikami.
Lato to dla pomidorów czas intensywnego wzrostu, ale także okres zwiększonego ryzyka chorób i uszkodzeń związanych z kapryśną pogodą. Odpowiednie zabiegi pielęgnacyjne — od prawidłowego podlewania, przez naturalne nawożenie, po ochronę przed słońcem i grzybami, pozwalają utrzymać rośliny w dobrej kondycji i uzyskać smaczne, zdrowe plony. Warto poświęcić im więcej uwagi, bo każdy dobrze dojrzały pomidor z własnej uprawy to gwarancja jakości, której nie da się porównać z warzywami z masowej produkcji.




































