W ubiegłą środę 12 lipca 2023 r., w Parlamencie Europejskim zostało przegłosowane rozporządzenie o odtwarzaniu przyrody. Projekt został jednak wzbogacony o kilka postulatów przedstawicieli środowiska rolniczego oraz branży odnawialnych źródeł energii.
Ministerstwo Rolnictwa poinformowało, że nazwa "Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły" została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Jest to już 45. polski produkt rolny, który otrzymał tego typu ochronę w Unii Europejskiej.
Przeprowadzona przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wzajemna werfyfikacja oceny ryzyka związanej z glifosatem, dokonana przez władze czterech państw członkowskich pełniących rolę sprawozdawcy, nie zidentyfikowała krytycznych obszarów budzących obawy względem wpływu glifosatu na zdrowie ludzi, zwierząt i na środowisko.
Jak przypomina Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, w ostatnim czasie rozpoczął się okres zbioru wczesnych odmian ziemniaków. W związku z tym zaczął się również czas wzmożonego obrotu ziemniakami wyprodukowanymi w Polsce. Jakie wymagania muszą spełnić ziemniaki, aby mogły być transportowane do innych państw Unii Europejskiej?
Zezwolenie na stosowanie glifosatu przez rolników obowiązuje do 15 grudnia 2023 r. Jakie będą dalsze losy glifosatu? W lipcu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ma opublikować wyniki oceny stosowania tej substancji w rolnictwie. Na ich podstawie Komisja Europejska najpóźniej do grudnia 2023 r. podejmie decyzję, czy zezwolić na dalsze stosowanie glifosatu przez rolników.
KE zapowiedziała przedstawienie projektu zmiany przepisów w kwestii organizmów modyfikowanych genetycznie na 5 lipca 2023 roku. Wśród wielu środowisk budzi to jednak spore kontrowersje.
Ceny cukru rosną w zastraszającym tempie, sprawiając, że staje się on jednym z najbardziej kosztownych produktów na rynku. Spadek podaży na świecie, w tym również w Polsce, przy nadal wysokim popycie, generuje niemałe obawy wśród producentów i konsumentów. Jak informuje “Rzeczpospolita”, zapasy cukru na świecie są na poziomie najniższym od 11 lat.
Najnowszy raport Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) podaje, że w sezonie 2022/2023 odnotowano spadek światowej produkcji jabłek, na skutek nieodpowiednich warunków pogodowych. Jak będzie wyglądała sytuacja w Europie?
Komisja Europejska 14 czerwca 2023 r. przedstawiła projekt założeń Rocznego Programu Prac dotyczącego programów informacyjnych i promocyjnych. Sprawdź, do kiedy można zgłaszać swoje uwagi lub komentarze.
Resorty rolnictwa i finansów, w porozumieniu podpisały nowe rozporządzenie dotyczące warunków Programu Operacyjnego “Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020. Decyzja ta ma istotne znaczenie dla sektora rybackiego w kwestii udzielania zaliczek oraz terminów składania wniosków o płatność.
W Unii Europejskiej oraz Polsce możemy zaobserwować od dłuższego czasu wzrost popytu na wyroby z lnu. Branża podejmuje pierwsze kroki odbudowy produkcji włókna lnianego, jednak potrzebne są odpowiednie finansowania.
Prezydent Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka Leszek Hądzlik poinformował w ostatnim czasie, że polscy producenci mleka znajdują się obecnie w czołówce Europy, a osiągnięcia opolskich hodowców, którzy potrafią rocznie osiągać wyniki przekraczające 10 tys. kg mleka od krowy, stawiają ich w ścisłej czołówce.
W ramach pomocy w sukcesywnym wdrażaniu założeń tzw. „Europejskiego Zielonego Ładu” Centralny Ośrodek Badań Odmian Roślin Uprawnych podjął szereg działań mających na celu wsparcie producentów ekologicznych. Dowiedz się, w jakich obszarach zostało ono opracowane.
Komisja Europejska opublikowała pierwsze prognozy dotyczące zbiorów rzepaku w sezonie 2023/24, które przynoszą zaskakujące wieści dla rolników i producentów. Przewiduje się, że produkcja rzepaku w Unii Europejskiej osiągnie rekordowy poziom, co wiąże się z wzrostem obszaru upraw. Jest to oznaka pozytywna dla branży, choć wiąże się również z pewnymi wyzwaniami.
Komisja Europejska (KE) ogłosiła, że liberalizacja handlu z Ukrainą będzie obowiązywać przez kolejny rok. Jednocześnie, do 15 września br., obowiązują tymczasowe środki zapobiegawcze dotyczące importu czterech zbóż z Ukrainy. Decyzja ta stanowi silne potwierdzenie niezachwianego poparcia Unii Europejskiej dla Ukrainy w obliczu agresji ze strony Rosji.
Po raz pierwszy w historii europejska społeczność łowiecka zorganizowała szeroko zakrojoną kampanię "SignforHunting". Wydarzenie to stanowiło jedną z największych inicjatyw środowiskowych w Brukseli, w której zebrało się ponad 360 tysięcy podpisów myśliwych. Ich celem było wsparcie unijnego wniosku dotyczącego odbudowy i ochrony europejskiej przyrody.
Komisja Europejska (KE) podjęła trzy istotne decyzje dotyczące wsparcia dla rolników, ogłosił minister rolnictwa i rozwoju wsi, Robert Telus, na briefingu prasowym 5 czerwca 2023 roku. Zatwierdzone inicjatywy mają na celu udzielenie pomocy producentom rolnym oraz producentom trzody chlewnej w związku z wyzwaniami, z jakimi się borykają.
5 czerwca 2023 roku minister rolnictwa i rozwoju wsi, Robert Telus poinformował dziennikarzy na briefingu prasowym, że Komisja Europejska (KE) podjęła decyzję w sprawie dalszego zakazu importu pszenicy, kukurydzy, rzepaku i słonecznika z Ukrainy. Według nieoficjalnych źródeł zakaz będzie obowiązywał do połowy września 2023 r.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Robert Telus, podczas spotkania z przedstawicielami samorządu rolniczego ponownie ogłosił wysokość dopłat do paliwa rolniczego oraz zapowiedział zmiany w ekoschematach. Spotkanie z prezesami isb rolniczych miało miejsce 1 czerwca 2023 roku.
Fit for 55 jest pakietem działań legislacyjnych przedstawionych przez Komisję Europejską w lipcu 2021 roku, którego celem jest redukcja gazów cieplarnianych. Założenia Fit for 55 skrytykował Karol Olszański, prawnik i ekonomista związany z branżą rolną. Według jego obliczeń, zmiany prawne narażą polskich rolników na straty rzędu 2,5 mld zł.
Polscy producenci rolni, których przedsiębiorstwa ucierpiały wskutek agresji Rosji na Ukrainę, będą mogli liczyć na preferencyjne kredyty od państwa. Jest jedno “ale”: do wprowadzenia tego planu w życie potrzeba poczekać na odpowiednią decyzję Komisjii Europejskiej.
Program Polski mający na celu wsparcie rozwoju producentów rolnych w wysokości 6 mld zł (ok. 1,3 mld euro) został oficjalnie zatwierdzony przez Komisję Europejską. Wsparcie finansowe dla rolników jest przewidziane na pokrycie szkód wywołanych gwałtownymi zjawiskami pogodowymi.
Komisja Europejska przedstawiła najnowsze prognozy dla Polski dotyczące inflacji, wzrostu gospodarczego i rynku pracy. Według KE, inflacja w Polsce ma przekroczyć wcześniejsze prognozy, a wzrost gospodarczy ma być wyższy niż zakładano.
Komisja Europejska osiągnęła porozumienie z Bułgarią, Węgrami, Polską, Rumunią i Słowacją, aby wprowadzić wyjątkowe środki ochronne dla produktów rolno-spożywczych z Ukrainy. Obejmą one pszenicę, kukurydzę, rzepak i słonecznik.
20 kwietnia 2023 roku Minister Robert Telus oraz Krzysztof Ciecióra – podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, spotkali się z Virginijusem Sinkevičiusem – komisarzem Unii Europejskiej odpowiedzialnym za kwestie związane z ochroną środowiska. Tematem rozmów były plany Komisji Europejskiej m.in. względem rybołówstwa.
Choć oficjalnie Polska należy do Unii Europejskiej od 1 maja 2004 roku, to losy kraju nad Wisłą i Wspólnoty Europejskiej po raz pierwszy splotły się w kwietniu 1994 roku, kiedy zdecydowano się złożyć wniosek o członkostwo w UE. Od tamtej pory rzeczywistość społeczna i gospodarcza w naszym państwie uległa widocznym przekształceniom. Co dokładnie zmieniło się w polskim rolnictwie od 2004 roku po akcesji do Unii Europejskiej? Jak członkostwo w UE zmienia polskie rolnictwo na co dzień? Co czeka krajowe rolnictwo w przyszłości? Dyskusja na temat wpływu UE na polski sektor rolnictwa jest trudna do podsumowania w kilku zdaniach - z ogólnym zarysem problematyki można zapoznać się w naszym tekście. Choć przynależność do rozmaitych wspólnot może mieć swoje dobre i złe strony, to jedno pozostaje bez wątpliwości: po siedemnastu latach od wstąpienia naszego kraju do Unii Europejskiej polskie rolnictwo uległo ogromnym zmianom strukturalnym i stało się znaczącym graczem m.in. na rynku produkcji i przetwórstwa żywności. Jak zmieniło się polskie rolnictwo po wstąpieniu do Unii Europejskiej?W kwietniu 1994 roku polski rząd podjął decyzję o złożeniu wniosku o członkostwo w Unii Europejskiej. Od tamtej pory rozpoczął się realny proces integracji naszego kraju do Wspólnoty Europejskiej - został on zwieńczony uroczystym przyłączeniem Polski do UE 1 maja 2004 roku. Tego samego dnia Unia Europejska powiększyła się też o kolejne państwa: Cypr, Czechy, Estonię, Litwę, Łotwę, Maltę, Słowacje, Słowenię i Węgry. W 2021 roku minęło siedemnaście lat od pamiętnego momentu, w którym nasz kraj w umysłach wielu Polaków dokonał znaczącego przesunięcia na Zachód. Przystąpienie do Unii Europejskiej od samego początku oznaczało ogromne zmiany dla sektora rolnego, którego pracownicy obawiali się o dalszą rentowność swoich gospodarstw i konkurencyjność produkowanej żywności na rynku. Pomimo wielu obaw polskie prawo zostało zreformowane w taki sposób, że sprostało unijnym wymaganiom, a polscy rolnicy w szybkim czasie stali się liderami w produkcji drobiu, owoców i pieczarek. Polskie gospodarstwa rolne uległy głębokiej modernizacji, dzięki czemu rolnicy unowocześnili przetwórstwo rolno-spożywcze. Rozwój wsi był również możliwy dzięki dopłatom bezpośrednim i programom wsparcia inwestycji (jak np. PROW, SPO, SAPARD). Warto również zwrócić uwagę na wzrost wartości eksportowanej żywności wobec produktów importowanych na przestrzeni lat - z roku na rok polscy rolnicy coraz większą ilość produkowanych płodów rolnych przeznaczają na sprzedaż za granicą. >Jak przekazuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przez piętnaście lat członkostwa w Unii Europejskiej, Polska wykorzystała ponad 50 miliardów euro, dzięki którym krajowe rolnictwo stało się bardziej nowoczesne, konkurencyjne i dochodowe. Choć wskutek nowych regulacji i potrzeby spełniania unijnych norm zwiększają się koszty produkcji żywności, to wedle danych MRiRW od 2004 roku nominalne dochody osób pracujących w sektorze rolnym dwukrotnie się pomnożyły. Wskutek dystrybucji finansów w ramach Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich polskie obszary pozamiejskie na dalszy rozwój otrzymały ponad 5 miliardów euro. Dzięki uzyskanym funduszom na wsi rozbudowano infrastrukturę wodno-kanalizacyjną i drogową, stworzono również miejsca rekreacji sportowej i kulturalnej.
Obietnica z 25 marca 2021 roku została spełniona - Parlament Europejski, Rada Europy i Komisja Europejska podpisały deklarację, zgodnie z którą 23 września został ustanowiony jako Dzień Rolnictwa Ekologicznego w Unii Europejskiej. Wyznaczenie dnia poświęconego rolnictwu ekologicznemu jest związane z działaniami na rzecz rozwoju produkcji o profilu ekologicznym. Celem działań władz unijnych jest m.in. podniesienie świadomości europejskich konsumentów na temat żywności i ekologii. Dzień Rolnictwa EkologicznegoRolnictwo ekologiczne jest jednym z filarów dalszego rozwoju polityki Unii Europejskiej - kwestia ta wynika nie tylko z potrzeby większej dbałości o zdrowie konsumentów, ale też pogarszającego się stanu środowiska naturalnego na całym świecie. Rada Europy, Komisja Europejska i Parlament Europejski podpisały wspólną deklarację, której pojawienie się zapowiedziano już 25 marca 2021 roku. Deklaracja ustanawia 23 września jako Dzień Rolnictwa Ekologicznego we wszystkich krajach członkowskich Unii Europejskiej. Dzięki pojawieniu się nowego, szczególnego święta w kalendarzu obywateli Unii Europejskiej, konsumenci wszystkich państw członkowskich będą mieli okazję pogłębić swoją wiedzę na temat produkcji żywności ekologicznej.
Od 30 i 31 sierpnia 2021 roku Unia Europejska wprowadza nowe limity dla zawartości kadmu i ołowiu w żywności. W praktyce oznacza to obniżenie dopuszczalnej ilości związków rakotwórczych w produktach spożywczych. Działanie to jest skorelowane z unijną polityką promowania i zwiększania dostępności zdrowej żywności w krajach Europy. Unia Europejska wprowadza nowe limity dla kadmu i ołowiu w żywnościZmiana unijnych przepisów jest z pewnością dobrą informacją dla milionów Europejczyków: od 30 sierpnia zmniejszona zostaje dopuszczalna ilość ołowiu, a od 31 sierpnia ilość kadmu w pożywieniu sprzedawanym w sklepach spożywczych. Wymienione substancje mogą przyczynić się do powstawania poważnych schorzeń, a surowsze restrykcje nakładane na producentów żywności mają szansę wspomóc walkę z rakiem w Europie. Celem zarządzenia Unii Europejskiej jest nie tylko walka z powszechnymi chorobami, lecz również popularyzowanie dostępności zdrowej żywności. W wyniku zmian prawnych ilość szkodliwych substancji zmaleje m.in. w żywności dla niemowląt i małych dzieci, przyprawach, soli i produktach na bazie grzybów. Część podmiotów produkujących żywność będzie zobowiązana do wprowadzenia zmian już od 30 i 31 sierpnia 2021 roku; niektóre będzie obowiązywał pewien okres przejściowy.