Warzywa, rośliny warzywne, jarzyny – rośliny jednoroczne, dwuletnie lub wieloletnie, które w całości lub w części stanowią pokarm człowieka. Mogą być spożywane w stanie surowym lub po obróbce cieplnej. Częściami użytkowymi warzyw mogą być całe rośliny lub tylko: liście, owoce, bulwy, łodygi i korzenie.
Już w chwili wystąpienia pierwszych kwietniowych przymrozków producenci rolni i sadownicy nie mieli wątpliwości. To będzie ciężki rok, nie tylko dla nich, ale także dla konsumentów. Choć teraz tego nie odczuwamy, to z każdym kolejnym miesiącem zauważymy, że krajowych owoców i warzyw będzie mało. Czy zwiększy się popyt na importowane artykuły rolno-spożywcze? Jak niska podaż wpłynie na ceny płodów rolnych?
Właśnie pojawiła się nowa gazetka Biedronki, a w niej świeże owoce i warzywa w rewelacyjnych cenach. Najnowsza oferta obowiązuje od dziś 16.05.2024 r. aż do soboty 18.05.2024r. Już teraz warto odwiedzić sklepy Biedronki.
Lidl przygotował ciekawą ofertę, która będzie obowiązywać już od poniedziałku 13 maja. Sieć deklaruje, że aż 1000 produktów będzie można kupić taniej niż w zeszłym roku. Nowa gazetka obfituje w atrakcyjne okazje.
Wielkimi krokami rusza sezon na pierwsze tegoroczne warzywa i owoce. Klienci kuszeni mnogością dobroci z polskiej ziemi na targach i w sklepach chętnie wyciągają z kieszeni portfele. Jednak, jak się okazuje, coraz częściej krajowe warzywa i owoce tylko "udają", że pochodzą z Polski. Takiej sytuacji doświadczyli dziennikarze “Super Expressu”, którzy udali się na bazar w Konopnicy.
Portale internetowe donoszą, że na warszawskich straganach pojawił się bób pochodzący z Polski. Sprzedawcy oferują go w cenie około 22-25 zł za pół kilograma. Jednak ekspert rynku w Broniszach Maciej Kmera podważa tę teorię. Nie ma takiej możliwości, by o tej porze maja pojawił się krajowy bób. Czy to możliwe, by sprzedawcy o tym nie wiedzieli?
Tegoroczna wiosna dała się wszystkich we znaki. Ucierpieli sadownicy, jak i rolnicy. Chłodne początki sezonu uprawy wczesnych warzyw, spowodowały konkretne braki na rynku hurtowym w Broniszach. Ekspert Maciej Kmera potwierdza, braki podażowe mają wpływ na ceny warzyw. Czy trend drożyzny może się utrzymać?
Sadownicy nie mają powodów do radości. W związku z przymrozkami ich sytuacja uległa gwałtownemu pogorszeniu. Właściciele sadów z powiatów kraśnickiego i opolskiego proszą rząd o pomoc.
Koperek to zioło, które święci triumfy popularności nie tylko w kuchni. Od dekad stosuje się go także w celu łagodzenia niektórych problemów zdrowotnych. Warto mieć go w swoim ogródku, by nie przepłacać w sklepach spożywczych.
Czosnek to warzywo, bez którego trudno wyobrazić sobie przyrządzanie posiłków. Jest także rośliną leczniczą o skuteczności dowiedzionej badaniami klinicznymi. Nic dziwnego, że wiele osób marzy o posiadaniu go we własnym ogródku. Jak wyhodować duże główki?
Wielkimi krokami nadchodzi sezon na soczyste i obfitujące w bomby witaminowe owoce. Pierwsze krajowe truskawki już wchodzą na rynek, a niebawem pojawią się również inne, cenne źródła witamin i minerałów. Często jednak kupujemy owoce w nadmiarze, nie wykorzystując ich, aż do momentu pojawienia się pierwszych oznak zepsucia. W takim wypadku nie wystarczy samo odkrojenie pleśni, owoc należy wyrzucić. Podpowiemy, co zrobić, żeby uniknąć takich sytuacji.
W maju możemy zabrać się intensywnie za wysiew do gruntu nasion warzyw ciepłolubnych. Do takich należą właśnie ogórki gruntowe. Uprawia się je głównie dla rozmaitych przetworów, ale z powodzeniem można je jeść na surowo. Wysiew nasion należy zacząć od wyboru najdogodniejszego dla nich miejsca. Jak przygotować się do uprawy ogórków gruntowych, aby plony były obfite? Podpowiadamy.
Idąc na zakupy, prawie zawsze staramy się zwracać uwagę na skład i pochodzenie produktów spożywczych. Jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w pożywieniu mogą znajdować się niewidzialne dla oka cząsteczki plastiku, który potem przedostają się do naszych organizmów. Naukowcy biją na alarm, to stwarza realne niebezpieczeństwo dla ludzkiej krwi czy płuc. Czy da się temu zaradzić?
Ministerstwo Finansów nie zdecydowało się przedłużyć zerowej stawki na żywność, dlatego od 1 kwietnia ceny żywności podskoczyły o 5% VAT. Najmocniej wywindowały ceny warzyw, a szczególnie seler, który zajmuje miejsce na podium w rankingu najdroższych bomb witaminowych. Ekspert rolno- spożywczego rynku hurtowego w Broniszach Maciej Kmera wyjaśnia, dlaczego akurat seler osiągnął najmocniejszy trend wzrostowy cen.
W sklepach rozpoczyna się przedświąteczny szał zakupów, także na giełdzie w Broniszach ruch zauważalnie wzmożony. Kupujący zaopatrują się w importowane i rodzime warzywa i owoce, które są tańsze względem 2023 roku. Pojawiają się też pierwsze polskie nowalijki. Sprawdźmy, co jest najchętniej kupowane w tym tygodniu w Broniszach i w jakich cenach.
Sadząc rośliny w swoim ogrodzie, rzadko kiedy zastanawiamy się nad wpływem warzyw posianych obok w grządce. Odpowiednie sąsiedztwo ma znaczenie nie tylko w życiu, jest istotne również w przydomowym ogródku. Których roślin nie powinno się obok siebie zestawiać, a które stanowią idealne połączenie?
Zielony Ład odmieniany jest w ostatnim czasie przez wszystkie przypadki. Media obiegła informacja o zakazie upraw własnych warzyw i owoców w ogródkach przydomowych, jaki miałby być zawarty w zapisach Zielonego Ładu.
Wiosna zbliża się wielkimi krokami. To czas, kiedy pogoda sprzyja pierwszym pracom porządkowym i pierwszej produkcji rozsady warzyw. Zastanawiasz się, jakie warzywa można wsiać w marcu? Podpowiemy jakie warzywa można wsiać do tunelu foliowego, a jakie bezpośrednio od gruntu.
Ta jednoroczna roślina pochodząca z rodziny kapustowatych, to bogate źródło witamin i minerałów. Od lat jest chętnie uprawiana, zwłaszcza przed Świętami Wielkanocnymi. Stosuje się ją jako dodatek do potraw, choć również jako afrodyzjak. Podpowiemy, jak i kiedy należy posadzić rzeżuchę, aby wyrosła na tegoroczną Wielkanoc.
Zbliża się czas, kiedy przyroda budzi się do życia po zimowym letargu. Czas, w którym najchętniej jemy pierwsze polskie nowalijki. To prawdziwy rarytas jeść wczesną wiosną rodzime rzodkiewki, młodą kapustę czy ogórki. Aktualnie mamy początek marca, a w szklarniach nie ma większości ulubionych nowalijek. Co powoduje takie braki?
Marchew to niezwykle popularne warzywo, szczególnie w polskiej kuchni. Z marchewki można przygotować mnóstwo przeróżnych potraw, czy to na słodko czy też na słono. Marchew gotowana, pieczona, smażona, na surowo, wyciskana - do wyboru, do koloru. Podpowiemy, jak ją uprawiać, by plon w tym roku był okazały.
Nie ma chyba osoby, która nie lubi jeść zdrowych warzyw, prosto z przydomowego ogródka. Najlepsze z nich to oczywiście pomidory. Czy z uprawą tych czerwonych bomb witaminowych poradzi sobie każdy amator? Podpowiemy, kiedy jest najlepszy czas na wysiew nasion, a także jaki moment jest najkorzystniejszy na wsadzenie do gruntu.
W wyniku szalejącej inflacji i kryzysu ekonomicznego Polacy muszą zmierzyć się z drastycznym podwyżkami cen ziemniaków, stanowiących kluczowy składnik wielu tradycyjnych potraw. Wiele wskazuje, że sytuacja na rynku tego popularnego warzywa może jeszcze się pogorszyć.
Polscy plantatorzy papryki stoją w obliczu poważnych problemów finansowych z powodu niekorzystnych cen na rynku w Polsce. Przemysł produkcji tych warzyw może zmniejszyć się drastycznie w wyniku presji wywieranej przez duże korporacje handlowe, które obniżają ceny na swoją korzyść. Skala importu papryki, głównie z Holandii, wpływa na obniżenie cen produktu krajowego.
W czasach rosnącej inflacji i coraz wyższych cen artykułów spożywczych, stołówka sejmowa wydaje się być miejscem nietkniętym zmianami. Podczas gdy ceny produktów żywnościowych gwałtownie wzrastają, politycy korzystający z usług parlamentarnej restauracji cieszą się praktycznie niezmienionymi cenami posiłków. Ta nierówność w doświadczeniach kulinarnych wywołuje pytania dotyczące przywilejów parlamentarzystów i sposobu, w jaki cena żywności wpływa na różne grupy społeczne.
Od dłuższego czasu ze strony producentów papryki dochodzą alarmujące głosy wskazujące na postępujący z dnia na dzień kryzys. Ceny papryk w skupach są przerażająco niskie, a sami rolnicy obawiają się pójścia z torbami.
Detaliczna sprzedaż sezonowych produktów na ulicach, placach lub halach targowych to forma handlu, która niektórym kojarzy się z przestarzałym podejściem do prowadzenia biznesu. Jednak okazuje się, że zdecydowana większość Polaków chętnie kupuje świeże towary w tego typu miejscach. Wiele wskazuje na to, że bazary mogą być szansą dla licznej grupy producentów podstawowych produktów spożywczych.
Rok 2023 pokazał wszystkim, że ceny nawet tych produktów, które przez wiele lat utrzymywały się na stabilnych, niskich poziomach, mogą nagle poszybować w górę. Tym razem mowa o cebuli. Polscy producenci tego warzywa w pierwszym kwartale 2023 roku mieli okazję do radości, w związku z rosnącymi cenami skupu tego warzywa. Wysokie ceny w marketach utrzymują się nadal. Jednak producenci nie cieszą się już z takich zysków, jak na początku bieżącego roku. Wręcz przeciwnie, opłacalność produkcji cebuli zaczyna być wątpliwa.
„Mam świadomość, że mamy bardzo trudny okres dla warzywników, dla producentów papryki, ale przyjechałem tu, by pokazać, że rząd jest z rolnikami zawsze, a zwłaszcza wtedy, kiedy jest trudno” – w taki sposób mówił minister Robert Telus podczas obchodów Dnia Papryki w Potworowie. Jaki ma on jednak pomysł na pomoc dla producentów papryki?